Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава Денят на европейските автори

| обновено на 15.03.24 в 14:04
Снимка: https://bulgaria.representation.ec.europa.eu/

На 25 март е Денят на европейските автори. Това е инициатива, която не само насърчава четенето, но и почита литературата, като насочва вниманието към талантливите писатели на Европа. За да разберем повече за значението на този ден и как може да се участва в него, се обърнахме към Никола Миладинов от представителството на Европейската комисия в България.

Събитието ще се проведе едновременно в 40 държави. Инициативите, които се организират, са свързани с публично четене в училища, библиотеки и книжарници, срещи с европейски автори, както и най-разнообразни кампании за насърчаване на четенето.

"Идеята за Деня на европейските автори е вдъхновена от Мария Габриел, когато тя беше комисар по въпросите на иновациите и научните изследвания, културата, образованието и младежта", споделя Никола. "Стремежът е да приобщим младите хора към четенето на книги и да им помогнем да опознаят многообразието, както на родната, така и на европейската литература."

За някои хора Денят на европейските автори може да звучи като едно обикновено събитие, но той е много повече от това. Той е повод за размисъл, за разходка в света на книгите, като целта е да се насърчи културата на четене. "Четенето предоставя умения за цял живот", добавя Никола, "и е важно да го насърчаваме, особено сред младите поколения."

Денят на европейските автори е част от програмата "Творческа Европа", която не само подкрепя литературата и книгоиздаването, но и организира наградата за литература на ЕС. Програмата също така се грижи и за преводачите, които, според Никола Миладинов са "изключително важна част от културната общност на Европа".

Важно е да се подчертае и приносът на книгоиздателския сектор към икономиката на ЕС. "Неговият принос е голям към Брутния вътрешен продук на Европейския съюз", обяснява Никола. "Броят на заетите в сектора е над 130 000, а книгоиздаването само по себе си е близо 4,5% от целия Брутен вътрешен продук на ЕС."

Събитията, свързани с Деня на европейските автори, имат огромен ефект върху младите читатели. "Съдейки по участието на България в първото издание на Деня на европейските автори, мисля че интересът е изключително голям", споделя Никола. "Тогава за цяла Европа бяха проведени общо 920 прояви с четене на глас, от тях в България бяха цели 247. България се нареди на второ място по най-голям брой прояви след Испания."

За да се направи събитие за четене, не е нужно то да се провежда точно в Деня. Учителите и други заинтересовани лица могат да организират събития за Деня на европейските автори в техните градове през удобен за тях момент.

Денят на европейските автори е повод за радост и вдъхновение за всички, които обичат книгите и ценят литературата. Това е денят, в който се събират хора от различни култури и националности, за да споделят общата си любов към магията на четенето.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24