Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва на Солунския панаир на книгата?

| обновено на 16.05.24 в 11:06

Солунският международен панаир на книгата, провеждан в южната ни съседка Гърция, се очертава като едно от най-значимите литературни събития в Югоизточна Европа и не само. Тазгодишното издание привлича 1500 участници, които ще имат възможност да се включат в над 500 събития, разпределени в 14 зали и 4 различни сгради, заемащи обща площ от 16 000 квадратни метра. Участието на 850 гръцки и чуждестранни писатели допринася за изключително богатата програма на панаира.

Светльо Желев, който се намира в Солун, сподели в ефира на "Нашият ден" своите впечатления от мащабността и значимостта на събитието. Той подчерта, че Солунският международен панаир на книгата е едно от най-големите литературни събития, с все по-нарастващ успех през последните години благодарение на усилията на организаторите.

Освен богатата литературна програма, панаирът включва и професионална програма, която предоставя възможност на професионалисти в областта на книгоиздаването да се запознаят с гръцки издатели и писатели. В рамките на тази партньорска програма България също взема участие, представена от Гергана Панчева от Литературна агенция "София". Въпреки че няма собствен щанд тази година по решение на Асоциация "Българска книга", България ще присъства с различни инициативи, включително представяне на нова книга с поезия на Аксиния Михайлова, преведена на гръцки език от Благородна Филевска.

Желев сподели и своите наблюдения за посещаемостта на събитието, която миналата година е била над 180 000 души. Очаква се и тази година панаирът да привлече значителен брой посетители, като точните данни ще станат известни след около месец.

Сравнявайки Солунския панаир с други международни събития, Желев отбеляза, че на панаира в София липсва професионална програма, която да обсъжда най-важните проблеми и тенденции в книгоиздаването. Това е аспект, който различава панаирите от обикновените пазари за книги. Пример за успешна професионална програма е и Лондонският панаир на книгата, където събитието е изцяло насочено към бизнес срещи между различни издатели.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25
Фрагмент от корицата на книгата

Кръвта, греховете и величието на Борджиите

Романът за Лукреция и Чезаре Борджия "В кръвта ми е" от Франческа Петрицо, ще представи днес преводачът Ваньо Попов в 18 ч. на Пролетния панаир на книгата пред НДК. Черната легенда за Лукреция и Чезаре Борджия, белязана от кръв, отрова, предателство и власт, разказва тосканската писателка и изследовател на епохата – Франческа Петрицио...

публикувано на 31.05.24 в 15:30
Амос Оз

За Амос Оз, за идеализма и фанатизма говори съпругата му

В контекста на антиизраелските протести в университетите на САЩ и в Европа Искра Декало разговаря в Израел с Нили Цукерман-Оз, съпруга на най-известния израелски автор, номиниран за Нобелова награда Амос Оз. Роденият през 1939 г. в Йерусалим писател, есеист и професор по литература е автор на около четиридесет книги, преведени на различни..

публикувано на 31.05.24 в 15:14