Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

| обновено на 30.05.24 в 11:59

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни. Тази изложба поставя в светлината на прожекторите децата, които посещават Семеен център "Посока", където деца в неравностойно положение намират разбиране, подкрепа и надежда за по-добро бъдеще.

Целта на изложбата е чрез силата на изкуството да покаже, че децата от уязвимите групи заслужават шанс за истинско детство, изпълнено със смисъл и съдържание. В Семейния център "Посока" те имат възможност да участват в различни дейности като ателие по шах, кулинарно ателие, арт ателие, групи по развитие на социални умения, планински преходи и екскурзии, тренировки по катерене и плуване. Тези дейности им помагат да развиват ключови умения, да се социализират и да повярват в себе си и своите възможности.

Фотографиите на Аниния Боева, която е едновременно социален работник и фотограф, улавят неподправените емоции и радост на децата. "Помня всеки един кадър, който съм заснела. За мен всяка снимка е единствена и представлява момент от света на децата, който аз имам честта да споделя", казва тя.


Фондация "КОНКОРДИЯ България" е международна независима организация, която вече 15 години подкрепя деца, младежи и семейства от уязвимите групи. Мисията на организацията е да даде на всяко дете в нужда шанса за щастливо и здраво детство.

На 1 юни, в компанията на група прекрасни деца, които знаят какво означава да се бориш, но и да се забавляваш и усмихваш истински, фондация "КОНКОРДИЯ България" ще отбележи детския празник.

Ивета Бебова споделя в "Нашият ден": "За нас беше много важно в навечерието на 1 юни да покажем тези деца като едни съвсем обикновени деца, каквито те са. Деца, които имат своите интереси, радости и тревоги."


Аниния Боева допълва: "Аз съм социален работник и на второ място фотограф. Фотографията за мен е хоби, което успявам да съчетая с работата. В нашия център е много важно да осигурим среда, близка до семейната, защото голяма част от децата са имали труден живот. Стараем се да запълним техните пропуски и дефицити."

Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ“ е едно свидетелство за това колко много може да се промени животът на децата, когато им се предоставят правилните условия и подкрепа.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52