Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от рождението на Рихард Щраус

Снимка: Wikipedia

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200 песни и произведения за хор. Определян е като един от най-оригиналните композитори в световната музикална история, с новаторски, модерен и дори дързък творчески дух.  

Един от шедьоврите на композитора е операта "Кавалерът на розата" – може би една от най-ярките социални комедии, писани някога. Тя представя идеализирана Виена от миналото в момент, когато композиторът и либретистът усещат пропастта, пред която е изправен света. Маршалката е обсебена от идеята, че остарява и признава, че понякога спира всички часовници в къщата, за да спре времето. Любовта й към Октавиан запалва отново искрата у нея и й носи радост.

Премиерата на творбата в Дрезденската придворна опера на 26 януари 1911 г. е триумф за композитора. Диригент на спектакъла е Ернст фон Шух, режисьори – Георг Толер и Макс Райнхард, художник – Алфред Ролер.

"Кавалерът на розата" изненадва публиката с неочаквания стилистичен завой от експресионистичните опери на Щраус "Саломе" и "Електра" към комична опера ала Моцарт.

Либретистът Хуго фон Хофманстал в началото на 1909 г. в писмо от Ваймар пише: "В продължение на три спокойни дни успях тук, в следобедните часове да завърша един много весел сценарий за опера… време на действието – Виена в епохата на Мария Терезия". Щраус е привлечен от идеята и с увлечение започва да пише музиката. "Кавалерът на розата" е наричана още "опера на валсовете" и "тържество на мелодията" или "виенски карнавал на нравите".

В предаването звучи документален запис от Залцбург, 1 август 1964 г.


Изпълнителски състав:
• Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – Елизабет Шварцкопф
• Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – Ото Еделман
• Барон Окс ауф Лерхенау, братовчед на Маршалката – Сена Юринац
• Господин фон Фанинал, богаташ – Вили Ференц
• Софи фон Фанинал, негова дъщеря – Анелизе Ротенбергер
• Мариане, нейна компаньонка и икономка на Фанинал – Юдит Хелвиг
• Валцаки, интригант – Ренато Ерколани
• Анина, негова племенница – Хети Плюмахер
• Нотариус – Йозеф Кнап
• Италиански певец – Ермано Лоренци
• Търговец на животни – Фриц Шперлбауер
• Домоуправител на Фанинал – Зигфрид Фрезе
• Полицейски инспектор – Алоис Пернерщорфер
• Домоуправител на Маршалката – Рихард ван Вруман
Хор на Виенската Щатсопера, Виенска филхармония.
Диригент – Херберт фон Караян
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41

Китарният ас Ингви Малмстийн отново у нас

Бах. Антонио Вивалди. Джими Хендрикс. Пражката филхармония. И Чешката – с хор. "Фендер Стратокастър". Ферари. Ейприл. Пловдив, 2024 година. Пръстът на Съдбата е свързал по невероятен начин тези хора, места, събития, за да ни срещне на живо с китарния Бог, написал със златни букви Библията на неокласическия хеви метъл. Повелителят на струната нарича..

публикувано на 17.06.24 в 12:01

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05