Днес в "Мигранти с таланти" ви срещаме с една американка, която смята себе си за кюстендилка – Кейси Ангелова. Тя е родена в Бруклин, Ню Йорк, и идва в България преди повече от 15 години, за да живее със семейството си в Кюстендил. Там открива страстта си към регенеративното земеделие и биопроизводството. През годините развива редица интересни проекти, свързани с храната във фермата Angelove Estate (Енджълов Естейт) в кюстендилското село Шипочано.
В момента тя и съпругът ѝ произвеждат уникална черешова крафт ракия, отглеждат градина с трюфели, а отскоро Кейси открива и новата си страст – производството на кастилски сапун от изцяло естествени съставки.
Преместването ѝ в Кюстендилско ѝ помага да открие любовта си към храната, виното, спиртните напитки и селското стопанство чрез своя блог Eating, Gardening and Living, който започва да пише през 2008 г. Това ново приключение я вдъхновява да се запише и завърши „Кулинарния институт на Америка“ в Хайд Парк през 2011 г. Гастрономическо пътешествие в Ню Йорк я вдъхновява да се заеме с култивиране на трюфели, занаятчийска спиртна дестилация и производство на кастилски сапун в България.
Кейси описва себе си като писател, фермер, готвач, консултант по устойчиво градинарство, компост майстор и винен ентусиаст. Участва в създаването на младежката мрежа на Slow Food в България, както и в редица събития на тема чиста храна и устойчив начин на живот. В Angelove Estate отглеждат градини, птици, организират лов на трюфели и създават първата крафт дестилерия за черешова ракия у нас.
За всичко това разказа Кейси Ангелова – една кюстендилка от Ню Йорк. С нея разговаря Анелия Димитрова.
Слушайте!
В рубриката "Разговорът" пред БНР Юлиан Попов – старши политически съветник по стратегически перспективи към базиран в Брюксел think tank , два пъти министър на околната среда и водите и член на бордове на водещи европейски организации в енергетиката и индустриалния преход – очерта ключовите акценти около предстоящата климатична конференция..
В ефира на Lege Artis по време на Международната седмица на малнутрицията д-р Антоанета Тончева – член на сдружение "Общност Мостове" и експерт генетик-молекулярен биолог – коментира предизвикателствата, свързани с разпознаването и лечението на недохранването у нас. Ентералните храни в България се оказват недостижими за домашна употреба –..
Стратегическият форум "Глобална трансформация: Къде е България в новата икономическа среда" ще се проведе днес (13 ноември) в Зала "А" на Българската търговско-промишлена палата в София. Събитието се организира от Бюрото на Съвета на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) под председателството на д-р инж. Веселин..
В ефира на Lege Artis психологът Петя Кривицки представи задълбочен анализ на две ключови теми, които все повече засягат съвременните работещи – стресът и тормозът на работното място. Тя подчерта, че разбирането на собствените ни реакции и лични граници е в основата на справянето с тези предизвикателства. Добрият и лошият стрес – къде е..
Детоксикация или самоизмама? В интервю за Lege Artis гастроентерологът д-р Десислава Димитрова обяснява какво прави черният дроб, можем ли да подпомогнем функцията му и има ли смисъл в пиенето на добавки и гладуването с цел детокс. "Детокс на черен дроб? Да, възможно е. Това е орган с изключително големи възстановителни способности, но..
На 13 ноември в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е премиерата на спектакъла "Брадатата графиня" . Постановката, по текстове на американския..
" Литературни легенди и съвременни прочити. Спомени за писатели и отзиви за книги " от Роза Боянова има своята софийска премиера. В рецензията..
Идеята за експозицията, по думите на организаторите, се появява по време на Академия "Муза" – серия от обучителни семинари, проведени в РИМ - Плевен през..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg