Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Концепцията за естетика в науката е на векове, но днес се отразява в течението sci-art

| обновено на 16.11.18 в 11:21
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.
Снимка: Фейсбук страница на събитието

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през микрофотография, творчески прочит на рентгенографии, както и изображения, създадени от употребата на хиляди медицински игли. Участват автори от САЩ, Гърция, Турция и България. 

Лекар от Александровска болница ще представи интересни черно-бели изображения от рентген, а една от гостуващите гръцки авторки – своя артистичен прочит на мозъчни срезове от ядрено-магнитен резонанс. Лазерни гравюри дават нова гледна точка за човешката анатомия, пречупена през свещената мандала. 

Концепцията за естетика в науката е на векове, но днес се отразява в течението sci-art. "Това е течение, което се развива в световен мащаб, а в България има наченки. Концепцията за естетика в науката, която хората невинаги забелязват, съществува от векове", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Ана Аврамова от организаторите на събитието. 

Авторите в изложбата са хора с академична биография, които тръгват от науката, но стремежът им да покажат красотата в работа си ги отвежда към изкуството.

Денис Иванов, който е най-младият участник, ще представи 6 картини: „3 от тях са абстрактни, акрилни върху платно. Другите 3 всъщност представляват споменатите 12 хил. игли – това не са медицински игли, имах проблем с намирането на толкова много игли, затова са обикновени карфици, но са забивани една по една“.

Фотографът Венелина Катанска представя няколко фотографии: „В тях съм заснела Петрита, в които са отгледани определени щамове микроорганизми и съответно съм ги оцветила с лабораторни пигменти, като всяко едно Петри внимателно съм оцветявала на принципа на капване и се получават интересни живописни текстури, които представят микровселени, космос“.

Здравко Колев ще представи няколко свои графики на онова, което е виждал под микроскоп: „Илюстрациите ми са в черно-бял стил, туш върху бяла хартия – в най-класическия смисъл на научна илюстрация, т.е. да изобразим това, което изучаваме. Аз съм биолог и това е част от работата ми“.

Изложбата се открива тази вечер и ще премине под знака на Световния биомедицински конгрес от 16 до 18 ноември.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата..

публикувано на 24.09.19 в 10:29
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма.  Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век..

публикувано на 06.12.18 в 16:45

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. " Операция Плюшено мече " помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с..

публикувано на 28.11.18 в 16:55