Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници
Снимка: БГНЕС

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума. В делегацията участва и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Президентът Румен Радев се срещна с президента на Ирак Бархам Салих: 

"България имаше своето силно присъствие и в геоложките проучвания, и в петролно-добивната промишленост и в строителството на инфраструктура, и в медицината и образованието. В тези направления Ирак е отворен цени високо българските специалисти, българските фирми и се надявам, че при повишаване на сигурността, на стабилността на страната, ние ще имаме отново своето присъствие там. Също искам да Ви кажа за много ползотворна среща с президента на Молдова. Обсъдихме и  състоянието на нашата общност, на българското малцинство в Молдова, което е около 63 хиляди човека. Имам ясните категорични уверения от президента, че териториално административната реформа на Молдова няма да засегне района на Тараклия. Това е жизнено важно за бъдещето на нашата общност. Второ уверение – това е, че ще направи всичко възможно Тараклийският държавен университет "Григорий Цамблак" да се трансформира като филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев", каза президентът Румен Радев. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева коментира ядреното споразумение на Иран: "България наистина е една от държавите, които винаги са призовавали за успокояване на риториката. Повече мъдрост в отношенията, защото никой не иска военни действия, както всички казват, но при най-малкия конфликт може за съжаление да стане това, което никой не иска, а именно военни действия. Така че не съм оптимист, ако трябва да съм честна, че по времето на тази сесия ще се случи нещо по-различно. Ще има директни преговори между двете държави, между Съединените американски щати и Иран, но целта на Европейския съюз е запазване на ядреното споразумение. Защо? По-добро място ли ще е светът без него? Не, не мисля. Перфектно ли е? Сигурно не е, но това е било единственото  възможно към този етап", допълни Екатерина Захариева.  

Повече можете да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма.  Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век..

публикувано на 06.12.18 в 16:45

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. " Операция Плюшено мече " помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с..

публикувано на 28.11.18 в 16:55
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21