В миналото линията е свързвала три държави и хора от три вероизповедания

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

При закриването на пътническия маршрут през 70-те жените се облекли в черно и всички плакали като за близък човек

2
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.
Снимка: Мила Младенова - Личен архив

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма. 

Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век железопътна линия Шарганската осмица вече е само туристически маршрут, покриващ 14 километра.

Перонът на гара Мокра гора оживява през топлите месеци на годината. Пролетта тук идват много деца на ученически екскурзии и зелени училища, а през лятото се посещава от туристи от цял свят. Пътуването с обичаното от всички парно локомотивче Чира е незабравимо преживяване. В тунела от паркинга към сградата на гарата историята на старата влакова линия на Шарганската осмица е разказана през карти, снимки и текст. Някога теснолинейката свързвала Белград с Адриатическо море до Дубровник, разказва туристическият водач в град Ужице Марко Ристовски:

"Железницата е функционирала от 1921 година до 74-та година. Изграждането й започва още през 1916-та по време на Първата световна война. След войната сръбското правителство решава  да продължи изграждането на ЖП линията, но най-тежкият проблем при строежа е трасето от град Ужице до Вишеград. В участъка на възвишението Шарган на Мокра Гора е трябвало да се преодолее денивелацията от 300 метра. Чешки инженер дава предложение то да бъде изградено под формата на осмица, като жп линията минава през тунели и мостове. Строителството отнема цели четири години." 

В миналото линията е свързвала три държави и хора от три вероизповедания

През 1925 година парното локомотивче Чира (наречено така гальовно, защото децата в Србия имитират влакчето като казват "пуф-паф, чи-чиии" и от там "Чи-ра") започва да се движи по баирите. Първото му пътешествие започва с цветя, духова музика и веселие, обяснява още Марко Ристовски: 

"Тогава град Ужице е важен транспортен разпределителен център и оттук са тръгвали търговски и пътнически потоци към Адриатика, Истанбул и вътрешността на страната, към Босна и Черна гора. Години наред малкото влакче е важна връзка между населените места. Линията минавала през планините на три държави: Сърбия, Черна гора и Босна. Тя свързвала хора, с три вероизповедания - християни, католици и мюсюлмани. През 1974 година е взето решение линията да се закрие като непечеливша. Спирането на железницата е силно емоционален момент за хората, за които това е била най-удобната връзка през планината. Жените се облекли в черно, а хората плакали като за човек, с който се разделят, пишейки за него послания. Липсата на транспортна връзка довело и до замирането на малките населени места."

Във възобновяването на Шарганската осмица е намесено и пророчество

И тук в историята се преплита едно пророчество. В село Кремна семейството Митра и Милош Тарабич пророкуват, че влакчето ще пътува отново, разказва Невена Чепич от туристическата организация на Златибор:

"Те са били неуки хора от селото, но са имали способността да предвиждат да събитията. Тъй като не можели да пишат, посланията им записвал селският поп. Пророчествата им са свързани с живота в Югославия. Предсказали са са убийството на Сръбския крал Александър, Първата световна война, както и са предупредили, че ще се появи чудно приспособление, чрез което хората ще могат да видят какво се случва в другия край на света - което прави телевизорът. Предвидили са и това, че Шарганската осмица ще бъде възстановена, но хората ще се возят не по работа, а за почивка и развлечение."

Възстановяването се случва през 2000 година. Държавата полага усилия, за да може тази изключително красива част от линията да се експлоатира като туристически атракцион. От 2003-а жп линията от Мокра гора до Вишеград е напълно реновирана и официално става туристически маршрут с дължина 14 километра и много тунели. Реставрираните вагони пътуват 4 пъти дневно от Мокра Гора до Шарган. Трасето прави два кръга, за да преодолее височината, казва ръководител движение на гара Мокра Гора Здравка Райович:

"Хората обичат да се возят. Всички са много въодушевени. Някои хора идват тук всяка година, за да се возят на теснолинейката. Сега не вървят стари влакове, няма парни локомотиви, това е са само туристическа атракция. Тук хората могат да преживеят това, което е било в старите времена, когато парния локомотив с вагони е бил единственото превозно средство."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата..

публикувано на 24.09.19 в 10:29
Фрагмент от корицата на изданието

Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха. Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България..

публикувано на 11.12.18 в 12:47

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. " Операция Плюшено мече " помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с..

публикувано на 28.11.18 в 16:55
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21