Академично издание изследва църковните ни стенописи от първата половина на XIX век

Фрагмент от корицата на изданието

Излезе от печат „Корпус на стенописите от първата половина на ΧΙΧ век в България“. Изданието е част от поредицата Корпуси на сектор „Изобразителни изкуства“, посветена на стенописната украса по нашите земи от предмодерната епоха.

Академичното издание е резултат от научни изследвания върху стенописната програма на църкви в съвременна България от първата половина на ΧΙΧ век от страна на специалисти на Института за изследване на изкуствата към БАН и  сътрудници от университети и музеи в страната.

Изследването съдържа 900 страници и 1200 снимки.

Съдържанието включва 52 стенописни паметника, представени като отделни корпусни единици. В увода към изданието, под формата на обща научна студия, са представени още над 40 храма със стенописи.

В регистъра на църквите се предоставя систематизирана информация за стенописните паметници, изписани от даден зограф, за да бъде улеснен читателят, издирващ данни за творчеството на определен майстор.

„За пръв път се събира цялата информация за църквите, украсявани през първата половина на 19 век, което дава възможност за панорамен поглед, сравнително изследване и изясняване на процесите в изкуството по днешните български земи от епохата“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ доц. д-р Емануел Мутафов от Института за изследване на изкуствата.

Досега са правени изследвания или на конкретни майстори, или на конкретни паметници, допълни той. „Ние си поставихме за цел да съберем всички паметници, които със сигурност могат да бъдат датирани през първите 50 години на 19-то столетие. Този обзор ще тласне науката напред, както и задълбоченото историческо познание за т.нар. Българско Възраждане.“

До момента в съвременната наука се коментира широко навлизането на западните влияние и на светски теми и сюжети. Оказва се обаче, че не е точно така, коментира доц. Мутафов:

„До 50-те години на 19 век майсторите, работещи по нашите земи, много ревностно се придържат към традицията, която се установява на Балканите от 15 век докъм края на 19 век. Така че, хиперболизирането на западните и френските влияния не е най-добрият подход към това изкуство.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55
Президентът Румен Радев на среща в Ню Йорк с наши сънародници

Президентът Румен Радев: Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации

Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-тата..

публикувано на 24.09.19 в 10:29

Доц. Росица Колева: Най-краткото пътуване до Марс трае около шест месеца

В орбита около Марс дневната доза радиация е 100 пъти по-висока от тази в София, а по трасето до Марс е 500-600 пъти повече на ден. Това обясни в предаването "Нощен хоризонт" доц. Росица Колева от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Тя работи в смесената европейско-руска програма „ЕкзоМарс“. Земното магнитно поле..

публикувано на 07.12.18 в 16:19
Шарганската осмица предлага атрактивно ретро пътуване по исторически маршрут.

Шарганската осмица - за втория живот на жп реликвите

"Трябва да се учим от добрия опит на нашите съседи. Има програми, в които се включват и нашата Родопска теснолинейка, и Шарганската осмица - един балкански продукт" - това каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева, която е управител на туроператорска фирма.  Съседна Сърбия дава добрия пример. Закритата през 70-те години на XX век..

публикувано на 06.12.18 в 16:45

Вече 11 години "Операция плюшено мече“ задвижва колелото на доброто

В навечерието на Коледа е време за "Операция плюшено мече". Вече 11 години  гражданската доброволческа инициатива радва  деца и младежи в неравностойно положение, като сбъдва коледните им желания  благодарение на мрежа от доброволци в цялата страна. " Операция Плюшено мече " помага на деца лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с..

публикувано на 28.11.18 в 16:55
Селин Балджъ определя работата си като биоарт, нова посока в концептуалното изкуство, която включва живи организми. Тя използва жив микроскопичен мухъл, който оставя физически отпечатък чрез директен контакт с повърхността на хартията.

Symbiartic – наука и изкуство в тандем

Изкуството и науката могат да живеят заедно, особено когато идеята е арт погледът към света на науката да разкрие нейната красота. В това вярват организаторите на изложбата “Symbiartic” в София Тех парк. От днес до неделя - 18 ноември, във фоайетата на сграда "Джон Атанасов" ще бъдат изложени творби от класическата научна илюстрация, през..

обновено на 16.11.18 в 11:21