Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2010 ще бъде консервативен, балансиран, без промяна в данъчната политика, със спад на БВП от 2 на сто

До края на януари България ще подаде документи за влизане в „чакалнята” на еврозоната, или т. нар. предприсъединителен механизъм ERM - 2. Кандидатурата на страната ще се разглежда през февруари, след като всички държави - членки на ЕС представят своите програми за средносрочна финансова политика. Плановете на правителството са България да влезе в еврозоната през 2013 г.
 
За да се кандидатства, трябва да са изпълнени две изисквания. Едното е приет бюджет за 2010, другото е съответната фискална програма. ЕК реши да удължи срока за предаване на програмите от 30 ноември до 30 януари. Причината е, че от 27 страни - членки на ЕС, 21 държави имат за тази година свръхдефицит от над 3 на сто от БВП. Целта е да се изясни как тези държави ще решат проблемите си. България е подготвила своята апликация за кандидатстване, а финансовият министър Симеон Дянков проведе срещи с всички финансови министри от еврозоната и с президента на Европейската централна банка /ЕЦБ/.

„ЕК, отделните министри и президента на ЕЦБ г-н Трише много положително, почти със завист, говориха за фискалната политика, която ни помага за намаляване на дефицита – коментира впечатленията си от срещите финансовият министър Симеон Дянков. – Освен България, в ЕС има само две държави – Холандия и Чехия, които са успели да направят съкращения на разходите. Тези факти са отчетени и от ЕК, и от ЕЦБ. Ако успеем да стигнем до балансиран бюджет т.г. и да приемем балансиран бюджет за 2010, това ще са два огромни плюса за нашата кандидатура”

Проектобюджет 2010 вече се обсъжда от министерствата и ведомствата, като се очаква на 1 ноември да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. Целта е да се постигне консервативен, балансиран бюджет при 2 процента спад на БВП, въпреки прогнозите на МВФ от 2.5 на сто. При условие, че през следващата година има сигнали за възстановяване на икономиката, то след 15 юни ще има преразглеждане на сметките в бюджета и увеличаване на разходите. Според министър Дянков индикации за увеличаване на приходите могат да се наблюдават след пролетта на следващата година, като първият показател ще бъде увеличаването на износа на страната.

Приоритети на бюджет 2010 са образование, здравеопазване, спорт. Данъчната политика ще остане без промени. Въпреки реалистичните параметри на бюджета, отново ще бъде заложен 10 процента буфер за разходите на министерствата. Той ще се активира само при условие, че има спад на приходите.

Защо е толкова необходим на България балансиран бюджет, т.е. разходите да бъдат толкова, колкото са приходите.

„Защото за нас е важно в процеса на кризата да запазим една от най-добре работещите институции в България в последните 12 години – това е валутният борд – аргументира се министър Дянков. – Той беше създаден в предишна кризисна ситуация, когато фискалната ни политика не можеше да поддържа стабилна политическата ситуация. Валутният борд се справи много добре. Затова с балансирания бюджет искаме да покажем твърдо, че България държи на него и ще го поддържа с всички възможни средства. С тази фискална политика даваме голяма заявка в ЕС за по-нататъшни разговори за влизане в еврозоната.”

Министър Дянков цитира данни на външни анализатори, според които кредитният рейтинг на България се е увеличил, а финансовият и политически риск в страната е намалял. “Вече изпреварваме Румъния и Унгария – коментира Симеон Дянков – за първи път през последната седмица сме по-добри и от Естония. А това се следи от ЕК и ЕЦБ”.

По публикацията работи: Таня Харизанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква се слънце и кратки, следобедни превалявания над планините

В събота  минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. Сутринта в равнините и котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планините в Западна и Централна България ще се заоблачи и превали. Максималните..

публикувано на 24.05.24 в 19:50

60% от пълнолетните българи продължават да четат книги

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Според проучване на агенция „Алфа рисърч“ и Обсерваторията за икономика на културата през 2023 г. 70% от пълнолетните..

публикувано на 24.05.24 в 12:10

С "Песен на азбуката" изпълнена от "Радиодеца" БНР отправя поздрав за 24 май

Българското национално радио (БНР) продуцира, записа и засне клип на "Песен на азбуката" изпълнена от вокална група "Радиодеца", която е поздрав за всички българи по света по случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука,..

публикувано на 24.05.24 в 10:32