Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортна панорама

\r\n 
Снимка: БТА

България приключи с мечтите за участие на Световното първенство по футбол догодина в ЮАР след унизителна загуба с 1:4 от Кипър.
За съжаление тези дни метеоролозите и футболните наблюдатели са единодушни – лятото свърши, чакат ни тежки студени дни. И ако за времето това е повече от нормално, все пак вече е октомври, но след 5-6 месеца гарантирано ни очакват нови топли дни, то кризата в българския футбол изглежда много по-сериозна. Да се правят прогнози, кога ще се излезе от нея, е може би по-трудно от това да бъде предположен дори краят на световната икономическа криза. Някои ще кажат, че от една загуба, пък била тя тежка, и от непретенциозен съперник, какъвто безспорно е тимът на Кипър, не е нужно да се правят трагедии. Но по този въпрос може доста да се поспори, защото в събота в Ларнака се видя, че младите футболисти, на които бе даден шанс за изява, са на светлинни години от идеята за класен европейски футбол. Като прибавим към това и изстраданото равенство на младежкия ни национален отбор срещу сформирания съвсем наскоро тим на Черна гора картината на бъдещето на българския футбол става още по-мрачна. Налице са и други тревожни симптоми. В мачовете си срещу представители на България в европейските клубни турнири отбори от Англия, Испания, Италия и т.н. предпочитат да обиграват резервните си футболисти, без да се страхуват, че могат да загубят. А представители на страни с доста символични или отдавна позагубени традиции във футбола, като Беларус и Унгария, например, си вдигат самочувствието след победи над български тимове.
Иначе мачът на “надеждата” завърши 4:1 за Кипър. Точни за домакините бяха Хараламбидес в 11-та и 21-та минута, Константину в 58-та и Алоефтис в 78-та минута. Почетният гол за България отбеляза Бербатов в самия край на първото полувреме.

В състава на руския “Спартак” (Видное) гросмайстор Антоанета Стефанова спечели два златни медала от Европейската клубна купа по шах в Охрид. Освен титлата с клубния си отбор, българката постигна и най-добър резултат в индивидуалната категория на втора дъска. Така Антоанета Стефанова добави ново отличие към богатата си колекция, в която си струва да отбележим Световната й титла за девойки до 10 години, Европейските титли по ускорен шахмат за девойки до 14 години и при жените и най-вече Световната шахматна корона, спечелена от нея през 2004 година.

Българският отбор спечели второ място в турнира за Купата на нациите по супермото на мотополигона “Долна Митрополия” край Плевен, Северна България. След първите два манша борбата за първото място се водеше между отборите на Италия и България. В третия манш обаче италианците отпаднаха, а Ангел Караньотов в клас S1, успя да продължи след неприятен инцидент, на завърши едва 12-ти. Така само две точки разделиха българските мотоциклетисти от победата, която малко изненадващо спечели тимът на Германия. Класирането в Долна Митрополия обаче е нова крачка напред за нашия тим след бронзовите медали през миналата година. По достойнство трябва да отбележим и първата индивидуална победа на българин в Купата на нациите. Вторият манш в клас S2 бе спечелен от Александър Георгиев.

Още в първия ден на седмите Световни игри за ветерани в Сидни българите спечелиха три медала – златен и два сребърни. Първото отличие дойде от плувния спорт, където най-младият ни участник Димитър Виденов зае второ място на 800 м свободен стил във възрастовата група 30-34 г. Той бе изпреварен само от тройния олимпийски шампион от Атланта `96 Даниел Ковалски. В бягането на 2000 м с препятствия при жените във възрастовата група от 50 до 55 години златен медал грабна Йовка Няголова. В същата дисциплина, но в по-младата възрастова група (40-45), сребърен медал за нашата страна спечели Красимира Чехова.

По публикацията работи: Вилхелм Балтаджиян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кимия Ализаде

Иранката Кимия Ализаде донесе на България европейска титла в таекуондото

Родената в Иран звезда на олимпийското таекуондо Кимия Ализаде донесе европейска титла на България в първото си състезание под български флаг. Наскоро натурализираната иранка завоюва злато в категория до 62 кг на шампионата на Стария континент в..

публикувано на 13.05.24 в 16:07
Рамазанов (синьо трико) срещу Гамкрелидзе (червено)

Магомед Рамазанов спечели пета олимпийска квота за българската борба

Магомед Рамазанов стана петия български състезател по борба, който извоюва квота за олимпийските игри в Париж. В Истанбул той спечели квалификационния си мач на 86 кг свободен стил срещу световния вицешампион Владимери Гамкрелидзе от Грузия в..

публикувано на 12.05.24 в 09:55
Гергана Топалова

Топалова и Нестеров ще играят за титлата на тенис турнири в Швеция и Румъния

Двама българи се класираха за финалите на тенис турнири. Гергана Топалова ще играе за титлата в турнира на клей в Бостад, Швеция, с награден фонд 25 хил. долара. На полуфиналите поставената под номер 2 българка победи Ирина Фетакау от Румъния с..

публикувано на 11.05.24 в 16:01