Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богородичке, милна та драга

Архангел Гавраил се явява на Дева Мария, за да и съобщи Божията воля, че тя ще зачене и роди дългоочаквания Месия. Тази хубава блага вест дава и наименованието на празника.
Снимка: www.pravoslavieto.com
Благовещение е християнски празник. Това е денят, в който архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да й каже, че е избрана да роди Иисус Христос. Във фолклорния календар на българите на същата дата /25 март/ се отбелязва един от най-колоритните пролетни обичаи. Народът ни го нарича Благовещение, Благовец, Благоец. Макар името да идва от благата вест, която получила светицата, съдържанието на фолклорния празник е доказателство за неговия предхристиянски произход. Езическите ритуали за посрещане на пролетта и култът към Богородица са преплетени по неповторим начин.

От векове един от най-силните и най-разпространени култове по нашите земи е култът към Богородица. В народните представи майката на Иисус Христос замества образа на езическата Божа майка, която ражда Младенеца. Тя е обикновена жена, носи качествата на обикновените хора, спазва порядките на общността. Божията майка се споменава в редица ритуали, по време на които се изпълняват словесни формули. Магическите молитви и наричания, се отправяли към Богородица с вярата, че тя има неземни сили. Тя може да избави от болести, бедствия, от посегателствата на злите сили. Особено състрадание изпитва Богородица към бедните и отрудените хора, за разлика от богатите, които понякога наказва за безсърдечието и безверието им. В много народни песни са предадени подобни сюжети – в Рая Богородица слага богати трапези пред ратаи и бедняци, обсипва ги със сребро и злато. А техните бивши господари лишава от всички блага.

С Богородица са свързани и редица предания, които разказват за нейното чудотворно появяване и важни заръки. В България има църкви и манастири, построени или възстановени по поръчение на Божията майка. В някои народни приказки Богородица се превръща в различни животни. Най-често приема образа на кошута, която спасява деца, изоставени в гората. Огромната любов на Богородица към собственото й божествено дете се разпростира върху всички младенци. Затова в българската народна вяра тя е покровителка на жените и майчинството, закрилница на родилките и малките деца. На всички народни празници, свързани с култа към Богородица, се забранява извършването на някои дейности, определяни като "женска работа". Така е и на Благовещение. Момите и невестите не трябва да се докосват до игли, куки и конци. Някога вярвали, че така те ще се предпазят от опасните змии, които се събуждат през пролетта. Тази забрана, както и всички ритуали, извършвани на Благовец, носят характера на езически практики.

Според учените народният празник Благовец е свързан със старинни практики, посветени на пролетното равноденствие. "Половин Великден" е още едно от фолклорните му наименования. На този ден не работи никой, "дори птичката гнездо не вие". Макар че, според народния календар, именно с Благовец се слага началото на завръщането на прелетните птици. Тогава се събуждат и мечките от дългия зимен сън, змиите и гущерите напускат леговищата си. На много места у нас и до днес се изпълнява обредното обикаляне на двора и цялото селище – заради веселите моменти и любовта към народните традиции. Жени и деца дрънкат с различни метални предмети и изричат заклинания: "Бягайте, змии и гущери, Благовец иде!". Част от празника са и огньовете, в които символично се изгарят стари и непотребни вещи. Както на Баба Марта и Сирни Заговезни, младежите прескачат огньовете за здраве. Изследователите намират и връзка на празника с езическа обредност, посветена на митични същества, приели образ на различни животни. Сред тях е кукувицата – омагьосано момиче, което все се карало с брат си. Според някои народни предания Богородица превърнала девойката в кукувица и я орисала вечно да търси братчето си. Оттогава кукувицата се появява за пръв път през пролетта и започва да го вика. Когато я чуе човек, трябва да е сит и да има пара в джоба си. В противен случай го очаква бедна и гладна година - така вярвали някога.
По публикацията работи: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10