Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България на вкусовете и ароматите

Традиционната за България баница се приготвя по различни рецепти и може да бъде с пълнеж от сирене, картофи, лапад и дори с… чревца.
Снимка: Венета Николова
Неповторимият мирис на печени чушки, упорито носещ се по улиците на малки и големи градове с наближаването на есента, тръпчивият аромат на домашна сливова или гроздова ракия, които вървят „ръка за ръка” с вкусната шопска салата божественият дъх на ликьор или сладко от рози, апетитното ухание на току-що изпечена баница и, разбира се, неотменната за туристическите ни центрове миризма на мешана скара… Всички тези аромати са характерни за България и разпалват фантазията на поогладнелия от разходки турист, желаещ да изненада небцето си с нещо приятно.

Магданозът, копърът и джоджанът са задължителна добавка към повечето традиционни манджи

Маркетингово проучване, поръчано наскоро от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, сочи, че наред със спокойствието и красивата природа, чуждите ни гости ценят най-много българската традиционна кухня. И има защо! Страната ни е разположена на кръстопът между Ориента и Запада, превръщайки се в течение на вековете в средище на различни култури и етноси. А това неминуемо се е отразило и на нейната кухня, обогатявайки я с изобилие от екзотични вкусове, примесени с типично нашенски подправки, които допадат не само на българите, но и на европейския турист. За жалост кюфтета и кебапчетата, шопската салата и пържените картофи, които се предлагат масово по курорти и заведения, далеч не изчерпват цялото кулинарно разнообразие на България. Така че, ако човек иска да похапне вкусно, обилно и здравословно, е по-добре да отседне в някоя къща за гости на село, където ще опита домашни ястия, приготвени по стари рецепти и с екологично чисти продукти. У нас т.нар. гурме туризъм е на почит най-вече сред туристите от Франция, Испания и Италия. И както може да се предположи, маршрутите им не минават през пренаселените курорти, изобилстващи с фаст фууд заведения, капанчета за цаца и ресторанти с богато меню от азиатската и европейската кухня. Адресът на типичния любител гастроном у нас е българското село. „Нищо чудно, че селският туризъм в България е тясно свързан с набиращия популярност гурме туризъм, затова препоръчваме на привържениците му да отседнат в някоя селска къща за гости” – обяснява Пеньо Иванов от А.Р.И.З – 7 /Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите/ и добавя:

Гюведжето – една от най-популярните ни гозби.

„Там яденето започва още от сутринта, когато се прави специална закуска- може да има баници, мекици, може да има бухтички или тиганици с различни домашно приготвени сладка. А след това на обяд ще ви нагостят с различни видове супи от домашно отгледано пиле например. Приготвят се и превъзходни зеленчукови супи. И естествено, къде без нашенския свеж таратор през лятото! Въз основа на това, че България е традиционен производител на зеленчуци, могат да се приготвят безкрайно много ястия от зеленчуци. И не на последно място, на трапезата могат да се появят различни пълнени птици, печени и задушени меса… Всичкото това можем да вкусим когато сме отседнали в някоя селска къща. Там нещата са по домашному. Домакините имат време и фантазия да разнообразяват нещата. Могат да приготвят заквасени кисели млека и домашно приготвени сирена... Там менюто е наистина специално.”

Освен че е вкусна, печената мръвка на шиш може да се превърне и в търсена туристическа атракция.

На места специално за гостите ще „завъртят” топящо се в устата чеверме което върви с пресни салати и люта, повишаваща тонуса и апетита, домашна ракия. Или пък ще изпекат пълнено с ориз и дъхави треви крехко младо прасенце, отглеждано с любов и грижи в прилежащия към къщата за гости селскостопански двор. Само така човек може да бъде сигурен, че месото, което консумира, е от „щастливо животно”, т.е. то е чисто, без антибиотици, хормони и други вредни съставки, характерни за предлаганите в търговската мрежа продукти. Впрочем месото, в частност свинското, е на почит в българската кухня – нещо, в което всеки може да се убеди, разгърне ли менюто в даден ресторант. Пеньо Иванов обаче препоръчва да наблегнем повече на зеленчуковите ястия. „Българинът е с вековни традиции в отглеждането на зеленчуци. И оттам е станал голям майстор в разнообразяване на ястията” – твърди той. Тиквички, червени чушки, зеле, праз, лук, патладжан, домати, фасул и още цяла „плеяда” масово отглеждани у нас зеленчуци влизат в състава на „ефирни” суфлета, мусаки, миш-маши, гювечета, баници и други специалитети, изпълващи сетивата с незабравими усещания. Да не говорим за богатството от мерудии и подправки, които придават типичен нашенски дъх на ястията. Сред тях челно място заема чубрицата – „царицата” на българските подправки, която се използва единствено у нас. Широко разпространени са магданозът, копърът и джоджанът, наложили се като задължителна добавка към супи и всевъзможни месни и зеленчукови манджи. И накрая десертите – сиропираните тулумби, кадаифи, реванета и баклави, които се срещат и в съседните балкански страни, са истинско предизвикателство за всеки чревоугодник с любопитно небце. Пеньо Иванов ни съветва да се насладим и на по-семплия, но здравословен вкус на плодовете, растящи в изобилие по нашите земи и влизащи в състава на невероятно разнообразие от домашно приготвени сладка и компоти, на които е трудно човек да устои.

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10