Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Племето на Батман” срещу „Непобедимите 2”

Деветашката пещера е наистина великолепен естествен декор.
Снимка: Мария Димитрова

Двубоят между „племето на Батман” и екипа на суперпродукцията „Непобедимите 2” („Expendables 2”), който снимаше поредната екшън лента в Деветашката пещера, завърши с „разгром” на прилепните колонии. Природозащитниците още в началото на ноември протестираха остро срещу полученото от РИОСВ-Плевен разрешение за снимане на филм в Деветашката пещера, която е едно от трите най-важни обиталища на редки видове прилепи в Европа. При това разрешение не за какъв да е филм, а за такъв от жанра „екшън-суперпродукция”, предполагащ шумова, светлинна и всякаква друга агресия. За снимките бе дори разрешено строителството на мост, който да улесни достъпа на снимачната техника до пещерата.

Въпреки подадените многобройни жалби на природозащитници и учени до местните власти, Министерството на околната среда и съда, нито една държавна институция не спря снимките, които продължиха два месеца и донесоха добри приходи на филмовото студио, организирало заснемането на част от „Непобедимите 2” в България. Различните инстанции си прехвърляха топката, докато екипът напусна страната. В жалбите си екоекспертите се позовават на факта, че като природна забележителност Деветашката пещера е под защитата на закона, който гласи:

„Забраняват се всякакви дейности, водещи до безпокоенето, нараняването, убиването или прогонването на прилепите”.

Забавно и доста наивно звучат обясненията на РИОСВ-Плевен, че екипът на филма обещал да не смущава прилепите.

© Снимка: Мария Димитрова

Защо толкова шум около тези животинки?

България е една от страните в Европа с най-голямо видово разнообразие на прилепи, голяма част от които са застрашени от изчезване. От общо 35 вида прилепи в Европа, у нас се срещат 33 вида. Оттук и голямата отговорност на страната ни за опазването на тези толкова полезни за равновесието в природата обитатели на мрака. В Деветашката пещера живеят едни от най-многобройните колонии от прилепи в Европа, които в определени години достигат до 60 хиляди.

Самите прилепни поселения са толкова ценни, защото са съставени изцяло от защитени видове, обясни за Радио България Антоанета Хубанчева, експерт от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей. – Колонията, която обитава Деветашката пещера, е третата по значимост в Европа, подчерта тя. Тук не говорим за нещо локално, не говорим дори за национално ниво, а за колония от значение за Европа. Прилепите са насекомоядни и унищожават огромни количества насекоми. Те са абсолютно незаменими в природата. През нощта прилепите са единствените животни, които ядат насекоми, и то в такива количества. Затова, когато има проблем с прилепите, това води веднага до много сериозни екологични нарушения, нанасят се вреди на селското стопанство, на горите.

Проверка на специалисти от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей установи след изтеглянето на снимачния екип, че прилепната популация в Деветашката пещера е драстично намаляла. Регистрирани са едва 10 400 индивида, докато миналата година по това време колонията е наброявала 35 хиляди. Най-вероятно животинките са били прогонени от разигралия се в пещерата екшън в буквалния смисъл на думата и са потърсили убежище в други пещери. Намерени са и няколко трупа на умрели прилепи. Имало ли е повече загинали е трудно да се каже, защото в пещерата тече вътрешна река и е възможно да е отнесла телата им навън.

По думите на Антоанета Хубанчева особено обезпокояващ е фактът, че всички прилепи в Деветашката пещера са будни и доста изтощени. А по това време на годината, подчертава експертката, е нормално те да спят зимен сън подобно на мечките. Поради липса на храна през зимата, крилатите мишки прекарват 4-5 месеца в сън, намалявайки до минимум разхода си на енергия. Природозащитниците са разтревожени и от още един факт. Снимачният екип е оставил зад себе си една сериозна заплаха – построения мост, водещ до входа на пещерата.

© Снимка: Мария Димитрова

Новият мост, стигащ до входа на пещерата е сериозна заплаха за нея, според природозащитниците.

Най-големият проблем в момента е мостът, твърди Антоанета Хубанчева. Някои казват, че този мост е реконструкция. Но няма как да е реконструкция, защото това е мост за автомобили. А преди там е имало друг, железопътен мост, който е бил недостъпен за най-масовото превозно средство – автомобилът. Преди много години тази пещера е ползвана като военен обект и вътре са съхранявали контейнери с гориво, превозвани с влакови композиции. Това, разбира се, много е навредило на пещерата. От години тя страда от най-различни човешки дейности. Затова днес е още по-уязвима. Проблемът с новия мост е, че сега пещерата става много лесно достъпна. Достъпът до нея в момента е абсолютно свободен. Това значи, че могат да се изсипят стотици туристи без никакъв контрол, което вече ще нанесе много сериозни щети върху цялата пещера.

В Деветашката пещера изрично е забранен достъпът през периода 1 юни – 31 юли, а през останалата част на годината (1 август – 31 май) се разрешават само посещения за „научни изследвания или с туристическа цел” и със специализиран водач. Проблемът е, че пещерата няма охрана. До построяването на новия мост трудният достъп до нея е бил единствената й защита.

Природозащитниците са твърдо решени да потърсят отговорност за бездействието на властите, довело до сериозни вреди на ценната прилепна колония в Деветашката пещера.

За пореден път се случи така, че държавата сама пренебрегна собствените си закони. Не беше правилно РИОСВ-Плевен да дава предписание, което позволява в пещерата дейности, които изцяло са в разрез с режима на защита на пещерата. За жалост, след като бяхме подали няколко жалби до различни институции, те само си прехвърляха топката една на друга и в крайна сметка изчакаха да приключат снимките, когато вече нищо не може да се направи. Има нарушение на закона и няколко различни неправителствени организации, както и научни институции, са против това да остане ненаказано. Затова сме подали жалби до съда и се надяваме в най-скоро време да има резултат. Ако обаче на местно ниво не се реши този проблем, ние ще се обърнем към по-висши институции, защото е крайно време държавата да се научи да спазва собствените си закони.

По публикацията работи: Мария Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги..

публикувано на 17.06.24 в 11:50

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15