

Стигнахме и до най-популярната българска салата – шопската. Въпреки споровете между балканските страни за произхода й, тази вкусна салата, приготвена от чушки, домати, краставици, лук, магданоз и поръсена отгоре с натрошено бяло сирене, е наистина българска. Тя се ражда по времето на социализма, някъде около седемдесетте години на миналия век, когато страната ни решава да привлича чужди туристи с нещо типично българско. Но да се върнем към Мария Петрова и темата какво яде нейното семейство в летните жеги. Повече постно, както и много сирене и кашкавал. Моите ястия са на млечна основа, разказва майсторката на черпака, която 12 часа в денонощието прекарва все около печката: Няма кой да ме смени, една колежка се шегуваше с мен, че животът ми е една безкрайна манджа, смее се Мария. Четиридесет години все готвя… Оказва се, че синовете й са по-капризни от клиентите.
Какво обичат да ядат българите през лятото?
Да чуем професионалистите:
Всичко обичат, постните неща са за гарнитура, месното е основно. За наше учудване, няма отлив от месото. Парадоксално, но факт! – разказва Диляна Илчева. – Всички мислим, че през лятото се яде повече постно. Но когато си в тази сфера, заблудите падат. Жените обаче предпочитат зеленчуците пред месото, допълва управителката на веригата заведения за хранене.


В брой 74 на предаването слушайте: Клубът на българските жени и семейства в Хамбург празнува 20 години от своето създаване – разговор с основателката му Емилия Юкер Какво кара едно момче от Габрово да се натоварва с каузи, които..
В четвъртък, 27 ноември, минималните температури ще са от 3 до 19°, на изток – до 15-19°, а в София – около 6°. През деня ще е облачно и дъждовно, като значителни валежи от дъжд ще има още през нощта в Западна, а през деня и в Централна Южна..
В програмата на Радио България на 26 ноември слушайте: 01:38 – Актуално от България и сънародниците по света 12:48 – Даниела Сиракова, завеждащ консулската служба в Ню Йорк, за българската диаспора в САЩ и образователните ни..