Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рила и Пирин отново под натиск

Проектът предвижда голяма мрежа от ски писти на територията на Рила и представлява опасност за района на Седемте рилски езера.
Снимка: БГНЕС
Изваждането на дневен ред на лансирания под сурдинка преди година френски проект за нов голям туристически комплекс, наричан „Дестинация Рила”, разбуни отново кошера на привържениците и противниците на превръщането на България във важен европейски център на ски туризма. След отшумяването на „Супер Боровец” и по-скромния „Супер Паничище” в Рила, сега е на ход нов мегапроект с френско ноу хау. Преди почти месец той бе предложен на вниманието на българското правителство и специална работна група ще обсъжда „какви са шансовете му за реализация” по думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Макар и мегапроект, „Дестинация Рила” се отличава от предишните идеи за „супер” курорти в тази планина по това, че не залага единствено на ски туризма, а предвижда развитие на бъдещия комплекс през всички сезони. Мащабът на ски зоните все пак предизвиква тревога сред природозащитниците. Планира се изграждането на нови 155 км ски писти в района между Самоков и Сапарева баня. Върху терен от около 8 хил. ха се очаква изграждането на хотелска база от 20 хил. легла, групирани в отделни курортни селища. Предлаганият комфорт варира в широкия спектър на стандарта от 2 до 5 звезди. Идеята е в мегакурорта да има аква зона, голф център и 80 други вида туристически занимания. Какви точно предстои да научим, но бройката е респектираща. Амбицията е „Дестинация Рила” да посреща целогодишно над 200 хил. туристи. Зад проекта стоят няколко френски компании – хотелската верига „Акор груп", „Клъстер Монтан", специализирани в развитието на планински региони, PGI Management с практика в управлението на хотелски комплекси в Европа, Азия и Южна Америка, „Шнайдер Електрик", както и българската строителна фирма „Маркан". Изграждането се очаква да стане на два етапа в продължение на 6 години. Инвеститорите обещават разкриването на 8 хиляди работни места в един район с растяща безработица. Планираната рекордна за българския туризъм инвестиция от 550 млн. евро има, разбира се, подкрепата на френското посолство у нас.

В началото на годината мегапроектът е бил представен пред общините Самоков и Сапарева баня, които горещо са го подкрепили. Направени са били сондажи и сред природозащитниците, където, съвсем очаквано, идеята не е била приета с ентусиазъм.

Какви са аргументите на „зелените”?

Първият, по-скоро формален, но не без значение, е, че проектът бе обсъден направо на заседание на МС, без да бъде спазена законовата процедура той първо да мине през Министерството на околната среда. Възраженията по същество се отнасят до следното. Проектът в една своя част навлиза в обхвата на Национален парк „Рила", където строителство по принцип не може да има. Останалата част е в т. нар. зона „Рила буфер”, т. е. пояса, непосредствено граничещ с Националния парк и също нуждаещ се от защита, макар и с по-либерален режим. Но обявяването на защитена зона „Ниска Рила” се бави вече с години. Формалният срок за това току-що изтече през септември. Експертите посочват, че мрежата от „Натура 2000” в района на Рила оставя без защита два силно застрашени от изчезване вида – кафявата мечка и главочът (изчезващ за страната вид риба, обитаващ средните течения на реките). Освен това проектът предвижда прекалено голяма мрежа от ски писти за територията на Рила и представлява опасност за района на Седемте рилски езера – емблематична за българските природни красоти местност. Наскоро Коалицията от екосдружения „За да остане природа в България” призова езерата да влязат в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство като гаранция за тяхното оцеляване. Петиция на природозащитниците срещу мегапроекта е събрала вече над 11 хиляди подписа.

Неочакван съюзник

В случая с „Дестинация Рила” екологичните сдружения срещнаха неочакван съюзник. Срещу проекта скочиха общините от района на другата висока планина – Пирин, които изревнуваха. А доскоро бяха заклети съюзници. Артилерийската подготовка в полза на нови зимни курорти кметовете от общините в Рила и Пирин започнаха още през септември, когато те поискаха от властите да им бъде разрешено 10 процента от националните и природните паркове, както и от площта, включена в европейската екологична мрежа „Натура 2000”, за да могат те да се застрояват и да се развива там летен и зимен спорт и туризъм. Искане, което бе окачествено от „зелените” като нарушение на редица европейски директиви за опазване на биоразнообразието, което пък крие риск от санкции за България. Природозащитниците видяха в това искане на кметовете от планинските райони опит за заобикаляне на правилата и безконтролно застрояване на планините със ски писти, голф игрища и спа центрове.

Пиринските общини на бунт

Още през лятото вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева обеща на пиринчани да бъде разрешено построяването на нов ски лифт и още ски писти въпреки противоречието на тези проекти с действащия план за управление на Национален парк „Пирин”. Но вместо думите да бъдат последвани от дела, изведнъж правителството започна разглеждането на нов, конкурентен, при това мега проект в Рила. А трите проекта за развитие на ски зони в Пирин, съществуващи още от 2008 г., все още не са удостоени с разглеждане от МС, жалват се пиринските кметове. Те обвиниха правителството, че гледа на бъдещите ски зони около Банско и Разлог „с широко затворени очи”. И на 11 ноември организираха протест и блокираха за кратко една от големите магистрали Е79 край град Симитли. Тогава дадоха 10-дневен срок на правителството да разгледа и приеме спешни мерки за осъществяване на техните ски проекти, яростно оспорвани впрочем от прирозодащитниците от години.

Прекаленото застрояване с полупустеещи хотелски и жилищни комплекси на нивите около иначе чаровното възрожденско градче Банско се превърна в синоним на предприемаческата алчност и ирационалност в туризма. Именно тя кара сега местните власти да напират за презастрояване и със ски писти, та белким се запълни пустеещата нова леглова база. Мераците са за изграждане на нов кабинков лифт в ски зона Банско и на нови писти в ски зоните Кулиното и Добринище, които да образуват заедно т. нар. „Pirin Circle” с общо 300 км ски писти. Инвестициията за създаване на спортната инфраструктура се очаква да възлезе на около 300 милиона евро. Дали ще бъде построено замисленото ще зависи от това как ще изглежда новият план за управление на Природен парк „Пирин”, влязъл в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство точно преди 30 години. Според министърката на околната среда и водите Искра Михайлова с нов 10-годишен план, който да замени вече изтеклия, можем да разполагаме едва през 2015 г.

Зaпочва обратното броене в схватката между привържениците на „супер” ски курорти в Рила и Пирин, паралелно с вече ставащото тройно противопостяване „Рила супер”, „Пирин супер” и „зелените”. Възможни са всякакви неочаквани обрати... 
По публикацията работи: Мария Димитрова-Пишо


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05