Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стефка Тепавичарова открива лек срещу стрес и стареене

Усмихната и изпълнена с жизненост и енергия. Така изглежда авторката на прекрасната серия от лечебни продукти от солените езера край Бургас, доц. Стефка Тепавичарова. Тя разработва близо 15 години уникалните препарати на базата на поморийска луга и кал в скромната си лаборатория в Института по обща и неорганична химия към Българската академия на науките.

Снимка: личен архивВсичко започнало, когато хора, изпитали благотворното въздействие на калолечението, се обърнали към нейния екип с молба да им помогне да намерят лечебна кал, която да използват в домашни условия. Така в лабораторията в София започнала разработката на продуктите, а в базата на института в Бургас учените довеждали до край започнатите в София технологии. Всичко това те правят по поставена задача от лекари във физиотерапевтични центрове от страната. В последно време към работата им проявяват интерес от Норвегия, Италия, Франция и Русия. Изнасят и малки количества за САЩ. За отбелязване е, че интересът от другите страни е по-голям от този в България. Към екипа на доц. Тепавичарова се обръщат хора, които вече са идвали по Българското Черноморие, ползвали са продуктите от Поморийското езеро и са останали доволни от тях. „Ако бяхме по-голям производител може би щяхме да сме завзели по-голяма част от европейския пазар”, усмихва се Стефка Тепавичарова. „Нашата задача е по-скоро иновативна, да бием камбаната, че има нещо уникално в страната ни, което би довело и туристи, и пари. Разработването на продукти, типично български, които да съчетаят уникалността на българската природа, се превърна в моя кауза. Започнах с идеята да направя така, че България да стане търсена по света именно за тези природни богатства. Успях да заразя и моите колеги, с които работим с душа и сърце. Ние сме оптимисти, че идеята ще доведе до нещо по-сериозно и до създаването на специален балнеологичен бранш в българския туризъм. Затова очакваме хората, които се занимават с туристическата реклама на България, да ни обърнат повече внимание. Наистина е важно страната ни да бъде лансирана като дестинация с прекрасни възможности за СПА и уелнес туризъм. Притежаваме уникални морски и растителни продукти, подходящи за таласотерапия, аромотерапия и фитотерапия.”

Снимка: БТА
Солените морски езера край Бургас са уникални с лугата и калта, които се намират в тях. Те са продукти на солодобивната индустрия в България. Течната маса, която остава след изваждането на морската сол, се нарича отпадна морска луга. Тя може да се използва за минерализиране на организма с ценните за човека микроелементи. Високото съдържание на магнезий е основната й активна съставка. Тя се използва чрез апликация или вани, масажни или ексфолиращи гелове и маски, като така организмът се подхранва през кожата. Освен отпускащо действие лугата лекува ставно-мускулни проблеми, нервни заболявания. Калта от бургаските езера също е уникален продукт, който в солево отношение е аналогичен на лугата. Лечебното действие и на двата продукта се дължи главно на богатия състав на микроелементите. „В България могат да се разработят уникални за нашите условия продукти, които действително да привличат чужденците, идващи у нас”, подчертава доц. Тепавичарова и допълва:

„Продуктите ни са в две серии. Едната е само на основата на поморийската луга, а другата съчетава луга или лечебна кал с различни етерични масла или български билкови екстракти. Имаме продукти, които съчетават поморийската кал с екстракти от българска маслодайна роза. Други пък са с масло от хвойна, лавандула или розмарин. Имаме доста широка гама от лечебни екстракти с див кестен, арника, лайка и мента. Много е широка гамата на билките и етеричните масла, които използваме с различни цели. Съчетаваме ги с лугата, за да направим разтвори, които се използват за водолечение, компреси или фрикция на тялото. Правим различни масажни гелове или почистващи кремове с ексфолиращи частици, на базата на лечебна кал.Има и подхранващи маски на основата на луга. Всички те са обогатени с лечебни масла и билкови екстракти. Разработихме и кремове за лице и тяло, както и продукти за коса. С много добри качества са и продуктите ни за разширени вени, на основата на луга и екстракт от кестен, арника и лимоново масло. Те вече са доказали своя лечебен ефект и лекарската гилдияне само ги приема, но и прилага в лечението на различни заболявания. А това за мен е най-голямото признание за продуктите, които създаваме.”

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57