Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Русева за фестивала „Милениум” и паметта

БНР Новини
Снимка: www.festivalmillenium.org

И тази година най-мащабното киносъбитие у нас – София Филм Фест, включва в програмата си документално кино от фестивала „Милениум”. Той е организиран в Брюксел от двама наши сънародници, живеещи там – Златина Русева и Любомир Георгиев. В него се показват филми, свързани с проблемите на човечеството в различни краища на планетата, както и с основните цели на хилядолетието: преодоляване на бедността, образование, екология. Златина Русева е известен документалист, снимала е на различни места по света, нерядко – в проблемни точки. Филмите й са представяни на множество фестивали и телевизионни канали. „Много уважавам София Филм Фест” – казва режисьорът. „Мисля, че той е едно явление в българската култура. Фестивалът направи много за популяризирането на българското кино. А на мен ми се искаше тук да дойде качествено документално кино, посветено на големите проблеми на нашата епоха, каквото е всъщност киното във фестивала „Милениум”. Така започнахме и това стана традиция.”

„Тази година показваме четири филма, които според мен са много интересни. За мен най-любопитният от тях е „Капитанът и неговият пират”. Той е плод на реален факт: немски кораб е превзет от сомалийски пирати и е държан четири месеца в плен. Съдбата на кораба не е била ясна за света. Това е филм за сложните взаимоотношения между два различни свята – на капитана и шефа на пиратите. За пръв път филм навлиза толкова дълбоко в тази тематика – да се види кои са тези терористи, какво ги мотивира, защо отвличат кораби и хора. И виждаме, че зад това всъщност стои една много сложна организация със своя идеология. От друга страна, във филма са показани човешките отношения на двама мъже, бих казала, по-интелигентни от останалите хора. И двамата са самотни и се намират в една ситуация, която искат да разрешат. Филмът е много любопитен с техните отношения, които минават над интересите, над разделението на световете.”

Снимка

Емблематичен, по думите на Златина Русева, е белгийският филм „Йон”. Става дума за румънски емигрант, който живее в Брюксел. Йон, както повечето слепи хора, развива уникален слух, благодарение на който влиза в системата на подслушване при различни престъпления – например икономически. Лентата обаче поставя и морален проблем с навлизането в интимността на човешките отношения. Любопитен и смешен пък е филмът „Шофьорът и лисицата”. Главният герой в него обожава животните и жертва всичко, за да снима филми с тях. Четвъртият филм в подборката Wavumba, заснет великолепно, ни връща към „Старецът и морето” от Хемингуей:

„С един стар африкански рибар в една променяща се околна среда, когато биосветът започва да изчезва, за съжаление, заради огромния риболовен бизнес на големите компании, които на практика изчерпват рибата и оставят без поминък огромна маса от рибари. Това е старец, който живее всъщност със своя мит за огромните акули, които е уловил с голи ръце. И в очакване към края на житейския си път отново да улови голямата акула. Това е една много силна метафора, изключително красива творба.”

Златина Русева работи и по свой филм. Надява се да го завърши до края на годината. „Това е един филм за паметта, за нещата, които се случиха в миналия век. За всичките тези сериозни катаклизми, които Европа преживя и за които ние като че ли изгубихме много бързо спомена. А светът твърде много се промени. Аз смятам, че без познаване на миналото ние нямаме бъдеще. Това е филм-послание към младото поколение. Защото мисля, че е много важно то да познава историята” – обобщава режисьорът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15
Кадър от филма

Филмът "Безветрие" на Павел Веснаков е в селекцията на фестивала в Карлови Вари

Филмът "Безветрие"/Windless/ на българския режисьор Павел Веснаков влиза в селекцията на започващия днес кинофестивал в Карлови Вари. Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма Proxima, която показва филми на автори от..

публикувано на 28.06.24 в 10:10

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25