Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава диалогът на високо равнище с Катар

Снимка: www.president.bg

България, по-скоро българската икономика, изпитва остра необходимост от инвестиции – вътрешни и най-вече чуждестранни. Това не е тайна, напротив, на всички и политически, и дипломатически нива вътре и извън страната тази необходимост се афишира настойчиво. „Българската външна политика става все по-активна и с отварянето ни не само към Европа, но и към динамични икономики като Катар, ще търсим възможности за повече прагматизъм и по-добри резултати за българския търговски обмен“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на българската общност в Държавата Катар. В началото на седмицата българският държавен глава бе на официално посещение там по покана на емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. „Усилията ни да разширим връзките си с Катар са улеснени и от изпратения ясен политически сигнал, че те желаят да си сътрудничат, да работят и произвеждат заедно с нас", подчерта Росен Плевнелиев. От ясно по-ясно. А конкретно при срещата на Плевнелиев с емира на Катар шейх Ал Тани бе споделена обща позиция за приоритетните сектори, върху които да се изгражда своето икономическо сътрудничество. Двете държави ще поставят акцент върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията, за реализирането на проекти от общ интерес. Катар например може да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор "Юг-Север". Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. Възможностите за инвестиции в развитието на високите технологии у нас също бяха представени по време на срещата. Държавният глава подчерта, че това е един от най-динамичните и бързоразвиващи се сектори в България с устойчив годишен ръст и с над 25 000 заети в бранша. Обратно - български фирми са добре дошли в Катар, който се отваря към целия свят и е в процес на реализация на мащабни инфраструктурни проекти, които променят облика на страната. Посещението на президента Плевнелиев сега и на външния министър Вигенин в края на февруари са решаващи стъпки към това, България да заеме по своя път място на важен партньор на богатата арабска страна по нейния път, а резултатът да е с висока принадена стойност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 3 октомври 2024 г.

В "България днес" на 3 октомври отбелязваме двайсетата годишнина на Българския университет в Тараклия, открит на 1 октомври 2004 г.  Срещаме ви с Константин Златев, популярен сред колекционерите на съвременно изкуство в САЩ..

публикувано на 03.10.24 в 19:00

България и Испания отбелязаха 30 години сътрудничество в Антарктида с научен семинар

Семинар, посветен на сътрудничеството между България и Испания за осъществяване на научните изследвания на Антарктида, се проведе в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. “Тук сме, за да отбележим едно голямо приятелство с нашите..

публикувано на 03.10.24 в 16:18
Ясен Томов

България търси алтернативни варианти за евакуация на сънародниците ни от Ливан

Извеждането на български граждани от Ливан, извършено с два полета до България, вече изглежда трудно осъществимо, смята посланикът ни в страната Ясен Томов. По думите му, следващ полет е рискован, затова и се обмислят алтернативни варианти как..

публикувано на 03.10.24 в 16:14