Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата обещава подкрепа за иновациите в икономиката

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Българската икономика се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз по ефективност и устойчиво развитие. Производителността на труда на българите продължава да е на дъното на европейската класация. Докато един европеец през 2012 г. е създавал средно по 32,2 евро на час, то през същата година един български работник е изработвал близо 7 пъти по-малко стойност – около 4,8 евро на час. Това показват данните на европейската статистическа служба. Освен това, България изнася към другите европейски страни основно суровини и по-малко стоки с висока добавена стойност, като например машини, което говори, че българската икономика изглежда не успява да оптимизира използването не само на човешкия труд, но и на ресурсите, с които произвежда. Поради тази причина през 2011 г. средно за целия ЕС ефективността на използването на ресурси е била осем пъти над тази за България.

Всички тези сухи факти показват красноречиво, че българското стопанство се нуждае от съществена модернизация. А това означава въвеждането на нови технологии и оборудване, с други думи казано – от иновации. Няма никакво съмнение, че всяко предприятие в страната би искало да произвежда модерни и конкурентни стоки, които по-лесно да продава на местния и международните пазари. Проблемът е, че за да се модернизират производствените, търговски и управленски системи, са необходими финансови средства, които след тежката криза невинаги и не навсякъде са налице. И точно тук на преден план излиза ролята на държавата.

Никой не иска и не очаква от нея да даде пари на бизнеса да си купи нови машини и съоръжения, но всички очакват да създаде политическите, икономическите, фискалните и законовите условия бизнесът по-лесно и по-евтино да инвестира в иновации и в модернизация. И красноречиви в това отношение са думите на вицепремиера по икономическата политика Даниела Бобева, според която правителството има активна политика по отношение на иновациите. „Отделихме за първи път 20 млн. лв. в бюджета за иновации. Но аз съм убедена, че частният сектор е този, който ще създаде икономиката, базирана на иновациите”, подчертава Бобева. Според нея е важно науката и практиката да говорят на един език, за да се подготвят онези кадри, които са необходими на икономиката. В последно време освен това, все по-актуална става темата за реиндустриализацията на страната. И в това отношение правителството се опитва да играе активна роля и за тази цел подготвя програма за реиндустриализация. Стана ясно, че в нея ще се постави акцент върху въвеждането на иновации в предприятията като средство за генериране на по-голям икономически растеж. „Искаме да подкрепим дружества с иновации, с умни технологии и производства, които могат да бъдат конкурентоспособни”, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев. Целта е от нетен износител на суровини, България да се превърне в икономика, която изнася преработена продукция, за да разчита на по-голяма устойчивост. И да се изкачи по-нагоре от сегашното неособено престижно 43-то място в класацията „Глобален иновационен индекс”. Както и в много други области, и в това отношение България ще разчита и на ЕС с помощта на подготвяната нова Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28