Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бумът на банковите печалби: реален или само на хартия?

Последните данни на БНБ за финансовото състояние на търговските банки в страната сочат, че през февруари тази година банките в България са на печалба, която е с близо 60% по-голяма, отколкото през същия месец една година по-рано. Тя е на стойност около 40 милиона евро, което може и да не е кой знае каква сума по международните стандарти, но хич не е за подценяване в условията на все още тлееща финансова и икономическа криза почти навсякъде в Европа. А криза означава спад на печалбите.

При българските банки положението изглежда точно обратното – печалбите растат и за двата първи месеца на годината са общо с 35% на годишна база по-високи, отколкото през 2013 г. До скоро това не беше така. И наистина, за цялата минала година те прибраха близо 300 млн. евро печалба, което беше резултат, по-добър с едва 9 млн. евро от предходната. Ако сегашната тенденция се запази, през 2014 г. положителният финансов резултат на финансово-кредитните институции в страната ще достигне около 500 млн. евро, т.е. близо два пъти по-добро постижение, отколкото година по-рано.

И досега беше известно, че банките в България са в добра форма и че са доста по-стабилни, отколкото много от по-именитите и по-големи финансови институции в Европа и в света, но все пак това са силно впечатляващи резултати от всяка гледна точка. На какво се дължат? Първо, банките правят огромни усилия да свият разходите си, включително и разходите по лихвите, които изплащат на вложителите и кредиторите. Това, разбира се, е неизгодно за вложителите, но пък изборът не е голям и алтернативите не са за всеки. Второ, много банки извършват все по-смели счетоводни операции и не се страхуват да отписват като несъбираеми все повече лоши кредити от своите портфейли. Други проблемни вземания пък се прехвърлят към колекторски фирми на дългове, които поемат отговорността да получат дължимите средства. А всичко това се отразява на счетоводните баланси на финансовите институции в положителен аспект.

Орязването на разходите е едната страна на медала, другата страна би трябвало да са растящите приходи от комисионни, такси и лихви по кредити. Такива обаче не се наблюдават или са несъществени и не могат да окажат значително влияние, още по-малко да са основната причина за истинския бум на печалбите на банките. Експертите и наблюдателите изказват в това отношение предположението, че в момента се наблюдава един вид финансово-счетоводно преструктуриране в банковия сектор, което очевидно е временно явление. И че за съжаление неговите внушителни и респектиращи галопиращи печалби не отразяват някаква динамика и ръст на реалната икономика, а по-скоро са резултат на вътрешно преподреждане и почистване на активите и пасивите. Следващите няколко месеца ще покажат дали това са само временни и до известна степен само на хартия печалби, или финансовите институции навлизат в етап на експанзия, която неизбежно трябва да намери отражение и в националната икономика. Засега прогнозите са доста предпазливи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02