Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделеният Гергьовден

БНР Новини
На Гергьовден възрастните жени предават традицията на празника на младите момичета
Снимка: Община Гърмен

Смесените райони в Родопите са традиционно известни със своята толерантност. Може би един от най-красивите символи на мирното съжителство между мюсюлмани и християни е честването на празниците на съседа. И така както християните ядат от курбана и учат мюсюлманските деца да боядисват яйца, така един от най-почитаните празници за мюсюлманите – макар и традиционно християнски – е Гергьовден.

Такъв пример е малкото родопско село Скребатно. Макар и населено предимно с мюсюлмани, в Скребатно се е запазила традицията ежегодно да се празнува Гергьовден. Интересното е, че начинът по който тук се отбелязва празника съдържа елементи и от други български пролетни обичаи. В българския фолклор има поговорка, според която на Гергьовден „дори птичката не си прави гнездо”.

Честването на празника започва още в навечерието на самия Гергьовден – на 5 май, разказва за Радио България Силвия Куйбишева. Тя самата е мюсюлманка от село Скребатно и е специалист по образование и програми на ЕС в община Гърмен:

„Всяка година в навечерието на самия празник – тоест на 5 май вечерта всички моми и жени правят букети от здравец. Те ги поставят в един глинен съд. Опяват този съд с две песни. Едната се нарича „Мома бяга по ливади”, а другата – „Мил ветрец”. Скриват съда някъде под трендафил, под розов храст, за да не го намерят момчета и да им похабят китките, както казват старите жени, които предават обичая.”

На сутринта момите отиват, за да видят какво се е случило с китките им и си умиват ръцете. Ритуалът е пожелание за здраве. Зеленината и почитта към природата заемат централно място на празника, затова след като са проверили китките си, момичетата отиват на зелената ливада, на която са посветили песните си предната вечер и се търкалят по нея, за да се изкъпят в прясната роса. Поверието гласи, че всички болести, които човек носи, остават на свежата зелена трева.

СнимкаСледва жизнерадостната част на празника. В Родопите на Гергьовден се извършват и някои любовно-женитбени гадания. На този ден се гадае по китки. По тях се гледа за кого ще се ожени момата или момъкът. Момите правят голяма люлка и започват да се люлеят на нея в очакване на ергените. Най-голямото вълнение на младите мъже е кого от тях е сънувала момата през нощта, тъй като според поверието той ще стане и неин съпруг.

Празникът на овчаря, както още е известен Гергьовден е и ден за разплата – на този ден всички длъжници на пастирите плащат своя дълг към животните. В някои села се „назначава” овчар за времето от Гергьовден до Димитровден. Прави се пазарлък по колко ще се взема за паша на глава добитък и след като се договорят всеки стопанин дава на овчаря обредна питка и прясно сирене. Много от мюсюлманските семейства колят гергьовденски агнета, а на момите е разрешено да излязат сред природата с ергените.

Тук може да се запознаете с друг обичай от този регион – приказните сватби в село Рибново




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на кайсията в Тутракан

Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията". Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Естер Вилемс – хореограф от Хага: Душата на българина е кодирана в танците

Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..

публикувано на 04.07.24 в 13:55

И български ритми звучаха на детски фолклорен фестивал в Марибор

Детско-юношеският танцов ансамбъл "Средец" от София представи българския фолклор на 25-ия Международен детски фолклорен фестивал "ФолкАрт" в Марибор, съобщават от посолството ни в Словения. Детското събитие е част от 32-ото издание на Летния..

публикувано на 28.06.24 в 14:11