Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къща в София по-скъпа от имение в Лос Анжелис

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Кое е новина за българина? Че шато в Албена се продава за 3.5 млн. евро, а шатото на Катрин Деньов близо до Париж е обявено за 4 млн. евро? Или че къща в центъра на София се предлага за рекордната цена от 9.5 млн. евро, а модната икона Никол Ричи продава луксозното си имение в Лос Анжелис за 1.5 млн. евро? Вече свикнахме цените у нас да се мерят със световния елит, въпреки че разликите са огромни. За българина новината е, че бившата резиденция на Тодор Живков в Русе трудно може да се продаде, въпреки цената от 200 хил. евро. Или че най-скъпият апартамент, въпреки позлатената тоалетна, се намира… в Студентския град. Какво става на пазара за имоти у нас?

Защо България?

Новини има, защото България отново е на картата на чуждестранните инвеститори в бизнес имотите, а всеки четвърти българин купува с цел инвестиция. Цените на апартаментите скочиха след година и половина спад, като хитът са имотите в центъра на София. Възрастни българи пък продават наследствените си ниви, а парите влагат в малки жилища, за да ги дават под наем. Че чуждите инвеститори проявяват интерес към имоти в България се потвърждава и от амбицията на азиатски бизнесмени от Китай, Малайзия, Хонк Конг и Сингапур. Те планират да построят най-големия закрит аква парк в света близо до София, по подобие на изгражданите в Дубай и Лас Вегас. Инвестицията в развлекателния мегапроект за 1.5 млрд. евро е на терен от близо 2000 декара. Въпреки че българският бизнес доминира на пазара за бизнес имоти, в последно време се забелязва интерес от външни купувачи. Доходите от инвестиции в Западна и Централна Европа вече са ниски, затова по-рисковите играчи обръщат поглед на изток. Това се отнася и за България, като ефектът ще се усети в края на годината. Най-активни са фондовете за имоти, които в момента набират капитал. Защо България? Защото на пазара за бизнес имоти у нас има висока доходност от близо 9-10 процента, докато в Полша и Чехия, доскоро хитови дестинации за инвеститорите, печалбата вече е двойно по-ниска.

Конкуренция… сред купувачите

През последните години пазарът на имоти бе залят от жилища. Обичайните предложения набъбнаха с апартаменти, купувани с инвестиционна цел и с имоти на длъжници на банките. Кризата обаче стопи сделките наполовина. След дългогодишен спад на жилищния пазар отново се наблюдава оживление. А увеличаването на сделките връща и апетита към ново строителство. Имотите в центъра на София са хит на пазара, коментират брокери. Само за първите три месеца на годината сделките в елитните централни райони са нараснали двойно. В битката за елитен имот се стига до там, че покупки се правят на цени, по-високи от офертните! Конкуренцията сред купувачите води до повишаване на първоначалната цена с повече от 7-10 хил. евро! Явно по-заможните българи знаят правилата на играта, че по време на криза се инвестира в скъпи имоти. Определено го знае и средната класа, защото над 30 процента от покупките на имоти от началото на годината са на стойност над 100 хил. евро. Още повече, че в момента пазарът на жилища е изключително изгоден за купувачите. Сделките „на зелено” отново се връщат от началото на годината. Често половината от имотите в качествени сгради са продадени още преди довършването им. Мина времето и на малките кутийки. Клиентите искат по-обширни помещения, с по-високи тавани.

Къде е по-евтино – в България или в Швейцария?

Заможни българи купуват имоти в Германия, Франция, Швейцария, Белгия, Австрия, Гърция, защото предпочитат да имат собствено жилище, вместо да хвърлят „грешни” пари за наем. Наши брокери например предлагат две къщи в Швейцария на стойност около 2.2 млн. евро. Къде-къде по-евтино и по-престижно от шато в Албена!

България отдавна е лидер в ЕС по отношение на собствеността на имоти. Деветдесет процента от българите живеят в свое жилище. А както се шегува един брокер, когато всеки притежава собственост, революциите – като тази в Русия от 1917 г., стават невъзможни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10