Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 6,850 млрд. евро изплатени на България от ЕС

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

За програмния период на ЕС от влизането на България в общността през 2007 г. до месец април тази година Брюксел реално е изплатил на страната над 6,850 млрд. евро субсидии от общо заделени за страната 9,370 млрд. евро. Много или малко е това? Нека първо кажем, че за членството си в клуба на богатите, както често наричат Евросъюза, всяка страна плаща нещо като членски внос. За България тази годишна вноска възлиза на около 400 млн. евро, или 2,4 млрд. за шестте години на програмния период 2007-2013г., т.е. страната е нетен бенефициент с чисто 4,450 млрд. евро. Имало е години, когато приходите в годишния държавен бюджет са били по-малко.

След влизането на страната в Евросъюза, от двата основни фонда на общността – кохезионния и структурния, бяха определени за България средства в размер на общо 6,674 млрд. евро, разпределени в седем различни оперативни програми. Всяка една от тях беше предназначена да подпомогне развитието на определена социална или икономическа сфера, преценена като особено важна и нуждаеща се от реформиране и сближаване с равнището, постигнато от останалите страни от евросъюза. Така например, по Oперативната програма „Транспорт” за България бяха предвидени субсидии в размер на 1,624 млрд. евро, по програмата „Конкурентоспособност” – близо 1 млрд. евро и т.н. Освен тези седем програми, България можеше да се възползва от еврофинансиране и в рамките на програмата за развитие на селските райони и оперативната програма за развитие на рибарството на обща стойност 2,7 млрд. евро. По тези две допълнителни програми България е успяла да си осигури европейско финансиране на обща стойност малко над 2 млрд. евро от 1 януари 2007 г. досега.

Благодарение на справка, предоставена от правителството, както и на съдействието на негови експерти, става ясно, че общо до този момент България е успяла реално да усвои около 6,850 млрд. евро, т.е. 73% от всички предвидени за нея европейски средства в рамките на изтеклия вече програмен период. Това означава, че българските власти са работили добре през тези шест години, но не винаги са успявали да представят на Еврокомисията достатъчно убедителни проекти за финансиране. Внимателният анализ сочи, че по програмата за транспорта са останали неизползвани около 500 млн. евро, по програмата за околната среда са платени едва около половината от предвидените средства и т.н. Явно липсата на опит и на административен капацитет от страна на компетентните български администрации са си казали думата.

Обнадеждаващо е обаче обстоятелството, че с натрупването на опит и умения, ценени от Брюксел, българските институции в последните няколко месеца значително са ускорили и подобрили усвояването на евросредства. И действително, сериозен ръст е постигнат при сертифицирането на разходи пред Европейската комисия. На 31 март 2013 г. сертифицираните разходи са възлизали на 34,5 %, а само година по-късно този процент нараства почти двойно и достига 53,6 %. Напредъкът бе признат и от Еврокомисията, която освен това напомни, че има още три години за усвояване на средствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45