Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандали и трусове сега и в банковия сектор

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Банките в България може и да са малки по международните стандарти, но те са едни от най-стабилните финансови институции в Европа. Това го твърдят не само те, в това от доста време уверява и доказва с факти и числа и централната банка на страната. А може би най-ясно и категорично тази стабилност бе потвърдена по време на още тлеещата финансова световна криза, която по никакъв начин не подкопа и не разклати финансовото здраве на кредитните институции в страната. Не само че не ги засегна, а дори напротив – подобри техните финансови показатели и вдигна печалбите им, тъй като всички търсеха сигурно убежище за своите пари в условията на кризисната нестабилност и неизвестност. Затова и в България рядко може да се чуе и прочете нещо лошо за банките. Твърде шокиращо на този фон звучи скандалът, който привлича общественото внимание тези дни и засяга Корпоративна търговска банка, нейния мажоритарен собственик, редица нейни сделки и клиенти, както и предполагаемото ѝ участие в различни политически комбинации и машинации. Стигна се дотам, че се заговори, че собственикът ѝ дори е поръчал убийството на един от най-известните и спорни български политици, с когото съвсем доскоро го свързваха, според медиите, много тесни бизнес отношения. Каква е истината, ще установяват компетентните правоохранителни органи, прокуратурата, следствието, полицията. Но така или иначе, обвиненията, намеците, подхвърлянията, шушуканията и слуховете по повод която и да е банка създават нездравословен климат и подкопават доверието в цялата финансово-кредитна система. Поне така смятат централната банка на страната, Асоциацията на банките в България и Българската стопанска камара. И трите уважавани институции разпространиха до медиите и обществото съобщения, че положението е под контрол, че няма нищо тревожно в банковия сектор, че той е стабилен и в добро здраве, че опитите той да са дестабилизира са изключително опасни и вредни.

Междувременно обаче стана известно, че именно структурата, натоварена по закон да следи състоянието на банките в България и да ги контролира при изпълнението на техните функции, управлението Банков надзор на централната банка, внезапно е останало без ръководител. Според различни източници, Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба и му е отнет достъпът до класифицирана информация, като в основата на тези мерки стоят нерегламентирани и неясни отношения именно с добилата скандална популярност в последно време Корпоративна търговска банка. От БНБ и прокуратурата потвърдиха тези информации и уточниха, че високопоставеният служител и подуправител е в отпуск.

Излиза, че и при този, който трябва да следи за законността и за реда, не всичко е наред. Това е твърде притеснително и налива още повече масло в огъня на и без това пламтящата и тревожеща всички политическа криза в страната. Досега БНБ и банките символизираха за българите сигурността, спокойствието и им вдъхваха някаква увереност, че има институции и стопански сектори, които функционират нормално и стабилно. Сега вече и тази опора изглежда разклатена и това няма как да радва нито отговорните политически сили, нито бизнес средите, нито обикновените български граждани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45