Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на киселото мляко в Трън

БНР Новини
Снимка: lbbulgaricum.bg

Киселото мляко е една от запазените марки на България. С него сме известни и в далечна Япония, където се произвежда по български лиценз още от 1972 година. С уникалната закваска и технологията, която тя внася от държавната българска фирма ЕЛ БИ Булгарикум, собственик на правата върху тях, се произвеждат над 200 000 тона кисело мляко. Днес то е част от ежедневното меню на японците и се рекламира като храна за дълголетници. Още в края на XIX век известният руски учен Иля Мечников установил, че причината в България да има толкова много столетници е, че се хранят основно с кисело мляко и го препоръчвал горещо като средство за забавяне на стареенето.

Японците са любопитен народ и любознателни туристи, така че не е чудно колко бързо, след известния в чужбина Празник на българската роза в Казанлък, разбраха и за Празника на българското кисело мляко в Трън.

Той се провежда традиционно в града и в околните селища, свързани с историята на киселото ни мляко. Едно от тях е село Студен извор, където е роден доктор Стамен Григоров – микробиологът, открил млечнокиселата бактерия Лактобацилус булгарикус и прославил името на страната ни в чужбина.

За това какво включваше тазгодишният Празник на млякото в Трън разказва един от организаторите му – Юлия Григорова, председател на Фондация „Д-р Стамен Григоров”:

„Идеята на празника е да популяризираме домашно приготвените мляко и млечни продукти, да направим едно сравнение между тях и промишлените стоки. С тази цел се провежда един конкурс за мляко и млечни продукти от Дома на фермерите.  Участват предимно стопани от община Трън, но тази година имахме по-разширен състав. Идеята е по-нататък да увеличим периметъра и да могат да се включат и сравнително по-далечни места. По-нататък бихме искали да  го превърнем и в национален празник. Конкурсът се провежда за различни видове млека – овче, краве, козе и някой път с аромати, както и прясно сирене и кашкавал. Разбира се, винаги на празника има и по някоя изненада, която фермерите подготвят. От друга страна Асоциацията на млекопреработвателите организира също дегустация от големите български млекопреработвателни фирми, които демонстрират свои продукти.”

Каква е спецификата на българското кисело мляко, което го отличава от йогурта, който се произвежда в цял свят?

„Българското кисело мляко трябва да съдържа определено количество  Лактобацилус булгарикус, което е от 8 милиона бацила нагоре на кубичен сантиметър. Например изследванията, които правим с млека произведени в Трънския край, са над 14 милиона. Всички вече знаят, че киселинността на българското мляко е причинено именно от Лактобацилус булгарикус и българите сме свикнали на този възкисел вкус на киселото мляко, докато в Западна Европа предпочитат предимно подсладените кисели продукти. Между другото искам да добавя, че по време на празника комисията, която оценява качеството на млеката  е от научния център към ЕЛ БИ Булгарикум, които професионално определят качествата на различните млека.”

От фондация „Д-р Стамен Григоров” замислят и нови прояви, за да популяризират киселото мляко и неговия оригинален вкус като типично български продукт. Заедно със свои колеги от Сърбия разработват екомаршрут на млякото и млечните продукти от двете страни на границата. Началото му ще тръгва от Музея на киселото мляко в село Студен извор, ще преминава през български и сръбски млечни стопанства, в които ще се правят дегустации, и ще стига до Ниш. Там през октомври български фермери ще гостуват на Празник на сиренето, организиран от сръбското обединение на фирми „Сирене юг”, с което си партнира Фондация „Д-р Стамен Григоров”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12