Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производството и износът на текстил и облекло се възраждат

БНР Новини
Снимка: архив

По данни на Националния статистически институт и Евростат секторът за производство на текстил и облекло отчита ръст на експорта през 2013. За миналата година той достигна 1.8 млрд. eвро – най-високата стойност на износа ни от 2007 година насам. Отбелязан е ръст на експорта ни със 7% спрямо 2012 година. От споменатите 1.8 млрд. евро, делът на текстилни тъкани възлиза на 328 милиона евро или около 18% от общия експорт.

„Като цяло страната е по-силна в сектор „облекло” – каза в интервю за Радио България председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Радина Банкова. – Експортът на текстил и облекло в момента преживява нов разцвет и се доближава до най-силните години преди кризата. Европейските страни остават наши традиционни пазари. Радваме се, че има значително възстановяване на интереса от тези страни, тъй като само допреди 2-3 години голямата вълна от клиенти работеше основно в Далечния Изток. Сега обаче наблюдаваме отлив от Азия и Северна Африка. Много сериозни фирми се завръщат в България заради географското положение, старите традиционни взаимоотношения и технологичните възможности на предприятията. Най-големият ни пазар остава Германия, следвана от Италия, Франция, Гърция и Испания. Вътрешното потребление е сравнително малко. Въпреки че през 2013 отчитаме 25% ръст спрямо предходната година, то е под 10% от общото производство”.

Според Радина Банкова износът на текстил и облекло възлиза на около 18% от общият износ на страната, което е доста значителен дял. Водещи са петролните продукти и туризмът, но този бранш е един от най-големите в страната.Как се отрази световната криза на сектора?

„През 2010 година имаше сериозeн спад на поръчките, поради проблеми с финансирането на дългосрочни производствени програми. За наша радост, тъй като текстилният бранш е почти изцяло експортно ориентиран, дори текущата криза няма да повлияе на производствените мощности, защото ние на практика не сме обвързани с вътрешния пазар. Би ни повлияло единствено влошаване на факторите на кредитиране – като поскъпване на кредита и по-високи такси за обслужване, тъй като те и в момента не са много ниски спрямо европейските нива. А това би оскъпило изделията ни в някаква степен.”

Според Радина Банкова доброто развитие на сектора е резултат от възстановяването на европейските пазари, засиленото търсене на мощности в Югоизточна Европа. И още: на отлива от Далечния изток и в частност Китай, където има повишаване цената на труда и на изделията, усложнената ситуация във Виетнам и Бангладеш, политическата криза през последните 2 години в страните от Северна Африка. Това доведе до отлив на европейски инвеститори от тези места. „За нас това означаваше свежа глътка въздух и връщане на клиенти към България. В момента целият бранш работи на пълни обороти. Основният проблем пред нас остава недостигът на работна ръка”.

Друг голям проблем е остарялата нормативна база по отношение на трудовото законодателство и съвременните изисквания към образованието и професионалното обучение. Наред с това, с продължаващата вече повече от година политическа криза, различни проекти по европейски програми за енергийна ефективност и технологична модернизация не функционират и не е известно кога ще започнат да работят. „Убедена съм, че нашият бранш ще има две нулеви години за възможност за кандидатстване по европейски програми”, твърди Радина Банкова.

Какво е бъдещето на сектора текстил и облекло?

„Ние сме изключително зависими от развитието на икономическата и политическата среда в ЕС. Важно е доколко там има сериозна визия за това как да се развиват браншовете и кои от тях да останат в Европа. Най-голямата ни надежда е, че Европейската комисия има визия за това, че в Югоизточна Европа трябва да останат производства, които имат традиции и технологични възможности. За наша радост текстилът и облеклото са сред тях.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45