Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изобилие от био продукти на „фермерския ден” на два от софийските пазари

БНР Новини
Снимка: Йоан Колев

Времето е всяка сряда от шестнадесет до двадесет часа. Мястото – общинският пазар в квартал „Иван Вазов” в София. Поводът – вторият пазар в София, на който фермери от цялата страна излагат своята качествена еко продукция в определен ден от седмицата. Прясно масло, квасен хляб, сироп от вишни и мед, био подправки или уникални вегански деликатеси – това, което може да намерите тук, е било храната на нашите баби и дядовци, но наистина е необичайно за съвременните градски хора.

Снимка

В секцията на пчелни продукти срещаме Радослав Иванов и негови съмишленици, които произвеждат богата гама пчелни продукти, произведени в чиста планинска местност. Радослав ни уверява, че всички продукти са био. Предлага ни студено пресовани сиропи от вишни и боровинки, като медът се използва за консервант по традиционна рецепта:

„Всичките продукти са екологично чисти, районът ни отговаря за биологичен. Когато отидохме да живеем сред природата започнахме да отглеждаме различни растения, а после си взехме няколко кошера. Още моят прапрадядо е гледал пчели, това е семейна традиция. Но сега използваме по-нови технологии. Всичките сиропи, които предлагаме са студено пресовани. От тези от горски черни боровинки, брани в нашия район, правим студен извлек, който смесваме с мед като консервант. Така се избягва стерилизирането чрез варене, което би отнело от полезните качества на плода и меда. Приложихме една забравена стара рецепта.”

В съседство се предлагат традиционни български млечни продукти като кашкавали и сирена, масло, сметана, а също и сушени колбаси. Фермата, чиято дейност се развива в Плана планина, е специализирана в производството на натурални храни. Една от мисиите й е да съхрани автентични, но застрашени български породи като каракачанска овца и каракачански кон чрез отглеждането им в естествени условия. Собственикът Росен Михайлов заявява, че за него приготвянето на натурална храна не е бизнес начинание, а начин на живот.

„От шест години сме специализирани в производството на чиста, натурална храна. Да приготвяш натурална храна не е бизнес, а начин на живот. Доволни сме от работата си. Не го правим за пари, а за удоволствие. Продаваме основно на фермерския пазар и правим някои доставки по домовете.”

Снимка

Борислава Богданова и нейното кулинарно ателие впечатлява с продуктите и вкуса на храните, които предлага.

„Това е ателие за здравословно хранене, изцяло основано на веганската кухня, с по-голяма насоченост към сурови храни. Идеята е да представя разнообразието на тази кухня, да показва, че ние сме това, което ядем. Тук усещаме истинския вкус на храната, не използваме никакви добавки и готвим с вдъхновение. Днес сме избрали да представяме вегетарианско суши с водорасли, сурови сиренца с ядки, със сушени домати и сушена ягодова торта без желатин. В моето ателие имам възможност да творя и всяка сряда да нося тук своята продукция. Най-хубавото е, че пазарът има дух, усеща се една радост и това е радостта от срещата на българския потребител директно с производителя. Затова пазарът е по-различен и нестандартен.”

Снимка

Ако сте заинтересовани от здравословната кухня не пропускайте „фермерския ден” на пазара в квартал „Иван Вазов”. Той е вторият по рода си в столицата, след пазара „Римската стена”, където био фермери също предлагат своите продукти един ден в седмицата, в случая – всяка събота. Това са места, където се предлага голямо разнообразие от продукти, произведени с любов, обменят се усмивки и добро настроение, съпровождани от дегустации и почерпки. И когато си тръгвате, ще отнесете в къщи не просто деликатесите с вкус на детство, слънце и земя, а друго настроение и отношение към това, което трябва да слагаме на масата си.

Снимки: Йоан Колев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По следите на албанците в архитектурния резерват Арбанаси

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново е сред най-предпочитаните дестинации за туристите. Особено притегателни са средновековните манастири и църкви, една от които носи името "Рождество Христово". Арбанашките църкви са музейни обекти, служение..

публикувано на 27.12.24 в 07:10

Снежен и ветровит петък

През нощта валежите ще отслабват, в Западна България временно ще спрат. Ще духа слаб до умерен вятър. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, в София – около минус 4°. Утре ще бъде предимно облачно и след обяд отново ще има валежи от сняг,..

публикувано на 26.12.24 в 18:10

43% от българите очакват с оптимизъм в личен план 2025 г.

Оценките на българите за изминалата година в личен план трайно и рязко се отличават от тези за ситуацията в страната и света. Според 22% от сънародниците ни 2024 г. е била по-добра за тях и семействата им, срещу 24% - по-лоша. 54% не намират промяна...

публикувано на 26.12.24 в 16:05