Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високо напрежение в българската енергетика

В българската енергетика, и по-специално в електропроизводството и електроразпределението, тези дни прехвърчат искри, които заплашват да взривят цялата енергийна система на страната

БНР Новини
Снимка: архив

България е на едно от челните места в Европа по производство на електричество на глава от населението, което надхвърля вътрешните нужди и позволява износ на значителни количества ток главно за съседните балкански страни. Дълговете обаче на Националната електрическа компания (НЕК), държавното дружество, което е собственик на най-големите електроцентрали в страната, достигат колосалната сума от 1.5 млрд. евро. Фирмата е в такова тежко финансово състояние, че тази година е платила само 53 процента от електроенергията, която е получила от производителите. От официалната информация на министерство на икономиката и енергетиката става ясно, че най-много средства НЕК дължи на двете американски централи в страната: AES – над 145 млн. евро, и Contour Global – над 114 млн. евро.

Проблемите с тока в България не са от днес, те са трупани в последните пет-десет години. Да припомним само, че една от основните причини за падането на правителството на партия ГЕРБ през зимата на миналата година, беше народното недоволство от високите фактури за електричество. Едно от първите обещания на дошлата впоследствие на власт коалиция, начело с БСП, беше за по-справедливи и честни цени на тока. В резултат на силно популистката политика на тази коалиция цените на електроенергията бяха почти замразени, като само от 1 юли тази година, т.е. в последните дни на това управление, тарифите бяха символично увеличени с три на сто. Експертите изчисляват, че в резултат на тази недалновидна политика НЕК е натрупала само за година загуби от 500 млн. евро.

Балонът с нереалните цени на тока и гигантските загуби на производителите на електроенергия в България трябваше рано или късно да се спука. Изглежда, че тази катастрофа е съвсем предстояща, тъй като вече и официалните лица, и енергетиците заговориха за възможни прекъсвания на електроснабдяването и предприеха серия от спешни мерки за оздравяване на сектора. В средата на тази седмица служебното правителство на Георги Близнашки създаде специален енергиен борд. Предполага се, че този съвет, съставен от производители и търговци на ток, държавни институции, работодателски организации и организации на потребителите, от експерти и синдикалисти като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет, ще играе важна роля за решаване на обществено значими въпроси в областта на енергетиката със своите анализи и препоръки. Че правителството гледа сериозно на тази нова структура говори фактът, че председател на борда е вицепремиерът по икономическата политика Екатерна Захариева. По всичко изглежда, че една от първите задачи на този борд ще бъде обсъждането на нови увеличения на цените на тока. Още повече, че вече беше обявено поскъпване на електроенерегията за фирмите и обществените организации с 16 процента от 1 септември. Почти едновременно с това решение бяха съобщени и персонални промени в ръководството на Българския енергиен холдинг, който е шапката, под която функционира Националната електрическа компания. Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов поиска и получи също така оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, независимият орган, който определя правилата на енергийния пазар.

Ясно е обаче, че структурните, кадровите и организационните мерки и промени няма да решат кризата в енергийния сектор в България, ако не са съпроводени с повишение на цените на тока, които да отразяват реалната стойност на енергията и да позволяват инвестиции на производителите на електричество. Според премиера Георги Близнашки цената на тока трябва да расте плавно, с приемливи за обществото темпове. От ДКЕВР още преди няколко месеца обявиха, че се очаква поскъпване на тока през октомври. С колко и дали наистина ще има такова, не е ясно. А да не забравяме, че също през октомври ще има извънредни парламентарни избори в България, след които на власт ще дойде ново правителство с нови обещания и идеи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45