Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждите инвеститори очакват политическа стабилност след изборите

БНР Новини
Снимка: aurubis.com

„Аурубис България” е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България, при това в индустрията. От 2008 година до сега германският концерн е вложил около 500 милиона евро в модернизацията на медодобивното предприятие в Пирдоп. „Аурубис” е най-големият производител на мед и сярна киселина в Европа и световен лидер в рециклирането на мед. За България „Аурубис” е изключително важен инвеститор и работодател, когото политиците би трябвало да внимават да не разочароват с предизвикване на нестабилност и несигурност в икономическите условия. „Развитието на политическата обстановка в страната е тема, която компанията следи с особено внимание” – призна новият управител на „Аурубис България” Тим Курт в интервю за Радио България.

Снимка„За инвеститорите не само в България, а и навсякъде по света, е важно да работят в обстановка на политическа стабилност – казва Тим Курт. – Като голямо индустриално предприятие за нас е важно да работим с партньори, включително и политически, които да са надеждни и на които можем да се доверим. Важно е да се следва една определена линия и да не се отстъпва от нея. Това може да се постигне само при постоянство и стабилност на политическата обстановка в страната.”

По думите му, концернът продължава да изпитва затруднения във връзка със сложните административни процедури, които водят до закъснения в изпълнението на инвестиционните проекти. „Ако можем да направим списък на желанията си в бъдеще, той би включвал очаквани и предвидими цени на електроенергията, прозрачни структури и надеждни процедури”, обобщи Курт. Тези думи предполагат недоволство, но мениджърът бързо ги разсея – България е важен проект за концерна „Аурубис”, който има представителства в Европа и САЩ.

„Заводът в Пирдоп е второто ни по големина медодобивно предприятие след Хамбург. Дори само този факт показва, колко важен е проектът у вас – казва Тим Курт. – Освен това от гледна точка на разходите ни за транспорт и логистика за нас е стратегически важно да инвестираме в завода тук, защото имаме лесен достъп до суровини не само от България, а и от целия Балкански регион, а през пристанищата на Черно море и от други страни.”

Една от важните причини, „Аурубис” да стъпи на българския пазар през 2008 година със сигурност е и традицията на медодобивната индустрия в Пирдоп и Златица. Медодобивният завод е създаден в периода 1955-58 година и не е преставал да работи. Добре обучените кадри също са от значение за управителя на „Аурубис”.

Снимка„Разполагаме с прекрасни работници – хвали се Тим Курт. – А и намираме много добри партньори в региона и страната като подизпълнители, с чиято помощ успяваме да изпълним инвестиционните си проекти. Въпреки това ние сме ориентирани към бъдещето и подготвяме инвестиции в професионалното обучение на млади хора за нуждите на нашето производство.”

Въвеждането на т. нар. дуално професионално обучение беше приоритет за две предишни правителства, но е тема, която със сигурност ще остане водеща и за следващия кабинет. Въвеждането на изключително успешната германска система на професионално обучение и у нас всъщност е идея на Германо-българската търговско-индустриална камара, която години наред алармираше за оплакванията на нейните членове от липсващи кадри в различни области. Дуалната система изисква участието както на професионалните гимназии, където да се преподава теорията, така и на предприятия, където учениците добиват практическите си умения в дадена професия. А това е свързано с не малки разходи, поради което проектът в България все още е само на хартия. Големите компании, които по-лесно могат да отделят средства за професионалното обучение, вече подкрепиха идеята. „Аурубис България” има готовност от следващата учебна година да приеме първите ученици.

Снимки: aurubis.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35