Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в Топ 10 на предпочитаните дестинации за аутсорсинг

Снимка: архив

Аутсорсинг индустрията е един от най-бурно развиващите се сектори в българската икономика през последните години и е нараснала с 16% през първото полугодие на 2014 г. Според представители на бранша растежът за цялата година ще е 25%. Близките перспективи изглеждат също положителни. Аутсорсинг индустрията генерира около 3% от БВП на България и по данни на бранша до три години направлението ще реализира до 1 млрд. евро оборот. В момента мащабите са по-скромни и най-големите 15 компании в сектора за изнесени услуги, класирани от бизнес вестника „Капитал”, са имали оборот от над 240 млн. евро през миналата година, като приходите им са нараснали с 13%. За топ 15 са работили почти 11 хил. души от всичките около 20 хиляди заети в бранша в цялата страна.

Думата аутсорсинг е английска и преведена на разбираем език означава изнасяне и прехвърляне на някои дейности на дадена фирма на друга компания – най-често това са финансови и счетоводни услуги, разни дейности по управлението на човешките ресурси, връзки с клиенти, разработка на софтуер. В голяма част от случаите обаче става дума за така наречените кол-центрове, които обслужват по телефона, без значение къде точно се намират, клиентите на дадена фирма в международен мащаб. Ако например един испански клиент на американския гигант Hewlett Packard иска да постави някакъв въпрос, свързан с някои от услугите или продуктите на фирмата, нищо чудно да се окаже, че всъщност звъни в кол-центъра на компанията в София. Десетки са вече примерите в това отношение и изнесените центрове не са вече само в столицата София, а има и в Пловдив, Велико Търново, Варна.

Сред глобалните фирми за аутсорсинг на услуги и дейности, присъствие в страната имат такива имена като американската Concentrix Corporation, IBM, TeleTech, Coca Cola, Adecco и още десетки други малко или повече известни на широката публика.

Неслучайно, в редица международни изследвания, посветени на аутсорсинг индустрията, България се нарежда на едни от челните места в световен мащаб. Според класация на авторитетната консултантска компания AT Kearney страната ни е на девето място в света и е единствената държава от Европа, която се класира в Топ 10. България е сред водещите дестинации в региона на Централна и Източна Европа с най-голям потенциал да привлича инвеститори в аутсорсинга на бизнес процеси. София и Варна, редом с Белград, Букурещ и големите полски регионални центрове са сред най-големите “играчи” на регионалния пазар и са идеални локации за изграждането на нови центрове за аутсорсинг, посочва от своя страна друга известна анализаторска фирма Colliers International.

 Причините големите в аутсорсинг бранша да предпочетат България за развитие на своите бизнес и високотехнологични услуги са най-различни – от супер бързия интернет до съвременните и не скъпи офиси, от човешките ресурси, ниските разходи за труд до членството на страната в ЕС. Според навлизащите в България играчи голяма притегателна сила са езиковите умения на българските служители – от страната се покриват услуги за външни клиенти на десетки езици.

В близките 10 години аутсорсингът има голям потенциал за развитие в България. Ако успеем да представим страната ни по най-правилния и верен начин, ще успеем да разсеем съмненията около митовете, че у нас няма подготвени кадри, а и че липсва добър инвестиционен климат, уточнява Министерство на икономиката. Това се потвърждава и от данните, според които засега в региона присъстват под една трета от водещите световни компании в сектора и тепърва ще се правят усилия за тяхното привличане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45