Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуването и продаването на гласове е престъпление. И какво от това?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Купуването и продаването на гласове е престъпление.” С това напомняне завършва всеки предизборен клип в България. За съжаление това обаче съвсем не означава, че вотът и този път не бе опорочен от изборна търговия. Какво е влиянието на купените гласове върху изборния резултат никой не е изчислил. Стотици сигнали, дори в самия изборен ден, постъпиха в ЦИК и неправителствени организации, които наблюдават изборния процес. Задържаните с повдигнати обвинения обаче са единици.

От години българският клон на международната НПО Transparency International наблюдава провеждането на избори в България и приема и обработва сигнали за нарушения в изборния процес. От сутринта на 5 октомври, когато се проведоха предсрочните избори за нов парламент в България, в офисите на „Прозрачност без граници” в цялата страна валяха обаждания на граждани. Сигналите, които те подаваха, често се отнасяха до предполагаема изборна търговия. Къде се крие коренът на този нелицеприятен феномен? Отговорът е на управителя на неправителствената организация Калин Славов.

Снимка„Става все по-често срещано и все по-задълбочаващо се явление, казва Калин Славов. – В работата си установяваме, че сякаш политиците се движат по една все по-надолу слизаща спирала на използване на неполитически средства за постигане на изборни резултати. Дори за тези парламентарни избори като че ли имаше отказ да се направи истинска предизборна кампания с послания към гражданите, с дебат, с коментар на злободневните теми, които разтърсват обществото. Търговията на гласове се случва, защото има изключително тежка деградация на българското общество – като започнем от етика, морал и ценности и преминем към проблемите, които създава ежедневието.”

„Прозрачност без граници” е изследвала търговията с гласове с помощта на социолози, политолози и психолози, които установяват тъжната истина, че хората в цели региони на страната са поставени в почти феодална зависимост от работодатели и лихвари, които търгуват с гласовете на служителите си и на жителите на малките населени места. Страхът и безизходицата ги карат да не се замислят дали да вземат пари за гласа си. „И ако търговията с гласове преди години започна сред ромите, то днес вече говорим за разрастване на проблема, който касае всички етноси” – подчертава Калин Славов. Тези наблюдения се споделят и от разследващия журналист Росен Цветков. Това грозно явление, което помрачава демокрацията в България от години, се намести трайно в новинарското отразяване на изборите у нас. Не на последно място и заради телевизионните репортажи на Росен Цветков със скрита камера. Последното му разследване бе излъчено в деня на вота.

Снимка„Последната схема, по която работя, е купуване не само на гласове, но и на председател на секционна избирателна комисия, т.е. на хората, които всъщност трябва да гарантират честността на вота. Но се оказва, че и те са склонни за пари да участват в изборната търговия, разказва Росен Цветков. – Аз съм се натъквал на изборни далавери на абсолютно всички партии. Няма играч на политическия пазар, който да стои отстрани и да наблюдава. Всички го правят, защото знаят, че ако не участват в тези схеми, губят.”

Една любопитна подробност от разследванията на Росен Цветков показва, че в България може би скоро отново ще има предсрочни избори – цената на един глас по време на тази кампания е „паднала“ на 50 лв. Предишни години са се плащали по 100 лв., дори по 200 лв. на глас. „Очевидно партиите се готвят за нов вот и пестят ресурс”, коментира журналистът.

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00