Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България разчита на австрийския опит за мащабни инфраструктурни проекти

БНР Новини
Снимка: БТА

„Политическа стабилност не означава непременно сигурност, в това число и на инвестициите” – така дипломатично, намеквайки за други европейски страни, австрийският президент Хайнц Фишер коментира политическата нестабилност в България. Президентът на алпийската република бе на двудневно официално посещение в София по повод 135-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Австрия. Темите на разговорите с българския президент Росен Плевнелиев обаче далеч надхвърлиха протоколния повод за визитата.

Не само провеждането на двустранен бизнес форум с участието на над 50 австрийски и още толкова български фирми постави акцента на официалното посещение на Хайнц Фишер в София върху интензивните икономически връзки между двете страни. Числата са повече от категорични – двустранният стокообмен надхвърля 1 мрлд. евро годишно, а австрийските инвестиции в България са в размер на 6 млрд. евро, с което алпийската република заема водещото място сред чуждестранните инвеститори в България, ако се абстрахираме от руската инвестиция на „Лукойл”. По думите на вицепрезидента на австрийската стопанска камара Кристоф Матцнетер, „българите оценяват опита на австрийската икономика в страните от ЦИЕ”. На този опит разчита и българският президент Росен Плевнелиев за изпълнението на редица нови инфраструктурни проекти:

„Изграждаме и модернизираме транспортната инфраструктура като част от европейската. Предстои изграждането на сложни и технически много трудни за изпълнение проекти, например тунелът на магистрала Струма от 15 км, ще строим тунела под Шипка, ще строим жп тунели и мостове. Австрийските компании тук са световен лидер и ние ще разчитаме на сътрудничество и на техния интерес към предстоящите търгове, които ще се финансират и с европейски средства.”

България и Австрия вече си партнират в един мегапроект – „Южен поток”. След разговорите между двамата президенти стана ясно, че София и Виена твърдо подкрепят строежа на газопровода, но при изричното спазване на европейските правила. Хайнц Фишер подчерта, че решението за бъдещето на „Южен поток” е изцяло в ръцете на новата Европейска комисия, която преговаря с руската компания „Газпром” за налагането на Третия енергиен пакет. Става дума за отделянето на производството и доставката на природен газ от експлоатацията на мрежата за пренос. В София Фишер се обърна индиректно към Брюксел:

„Газопроводът „Южен поток” преминава през територията на страни-членки на ЕС и НАТО. Ние очакваме, че ЕС ще оцени този проект разумно, честно и обективно. Така, както има необходимост от „Северен поток“, за диверсификацията на енергийните доставки в Европа сега е необходим и „Южен поток“. Този газопровод се строи от европейски фирми. И когато всички условия на европейското законодателство са изпълнени, не виждам причина „Северен поток“ да съществува, а строежът на „Южен поток“ да се възпрепятства.“

Въпреки добрите показатели на икономическото сътрудничество между България и Австрия, австрийските инвеститори от години страдат от липсата на правна сигурност у нас. Политическата нестабилност в България от последните почти две години също се отразява неблагоприятно на бизнес климата. В тази връзка Росен Плевнелиев отбеляза самокритично:

„Повече от ясно е, че българските институции не са перфектни. Имаме какво да подобрим в тяхната работа. Ако политиците се обединят, ако успеем да излезем на едно по-високо ниво на стабилност, както политическа, така и институционална, България има силен потенциал за много повече инвестиции и много по-силен икономически ръст. Не сме перфектни, но има огромен потенциал.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30