Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбеляза 25 години преход с паметник на Георги Марков

БНР Новини
Снимка: БТА

През тази седмица България отбеляза 25 години от падането на комунистическия режим в страната. Четвърт век след историческата дата 10 ноември, на площад „Журналист” в София беше открит паметник на писателя и политически емигрант Георги Марков, убит в Лондон през 1978 година.

Откриването на паметника е част от кампанията „25 години свободна България”. Трима български президенти присъстваха на официалната церемония – Жельо Желев, Петър Стоянов и настоящият държавен глава Росен Плевнелиев. „За мен е огромна чест да присъствам на откриването на закъснял за времето си паметник – с него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за избора между свободата и примирението” – заяви пред събралите се хора президентът Росен Плевнелиев. На церемонията в София присъстваха съпругата на писателя Анабел Маркова, пристигнала специално за повода от Лондон, и неговият брат Никола Марков, който от години живее в Италия.

„Живите затварят очите на мъртвите. Мъртвите отварят очите на живите” – тази древна мъдрост, която Георги Марков споменава в своите „Задочни репортажи”, се чете от лявата страна на паметника, дело на скулптора Денко Денков. Средствата за монумента са лично дарение на световноизвестния хирург д-р Георги Лазаров, емигрирал от България през 1969 година. Д-р Лазаров заяви пред събралите се хора, че  произведенията на Георги Марков трябва да са в учебниците по литература до тези на Христо Ботев.

Георги Марков решава да напусне родината си, след като е наложена цензура върху пиесата му „Аз бях той” и премиерата й е спряна без предупреждение. Впоследствие се установява в Лондон, сътрудничи на Би Би Си,  „Дойче веле” и  „Свободна Европа”.

От 1975 до 1978 година Марков работи над своите „Задочни репортажи”, които разкриват живота в социалистическа България в пълните му краски. Те се излъчват като радиоразкази всяка седмица по Радио „Свободна Европа”. Критиките са отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков. Мнозина вярват, че именно това става причина за убийството на Георги Марков. На 7 септември, рождения ден на Тодор Живков, срещу писателя-дисидент е извършено покушение на моста Ватерло. Чрез убождане с чадър в тялото му е вкарано метално топче, пълно с отровата рицин. Георги Марков умира на 11 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57