Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еко щрихи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Отдавна е известна връзката между растенията и въглеродния окис във въздуха. Всичко зелено поглъща за нуждите на своята фотосинтеза голямо количество от този вреден за атмосферата ни газ. На растенията разчитаме да поддържат концентрацията му във въздуха на приемливо ниво. Учените обаче отдавна  алармират, че в обозримо бъдеще растителната маса на планетата няма да бъде в състояние да погълне постоянно растящите въглеродни емисии. Това показват техните прогнозни модели. Но тези предсказания засега не се потвърждават напълно. Нивата на въглероден двуокис в атмосферата не се увеличават толкова бързо, колкото предсказват моделите. Изследователите смятат, че климатолозите са подценили с цели 16% способността на растенията да абсорбират въглероден диоксид. От къде идва грешката? Климатолозите пропускат факта, че при по-голямо съдържание на въглеродния двуокис в атмосферата растенията избуяват, а оттам расте зелената маса и те могат да погълнат повече CO2. Една обнадеждаваща подробност... Откритието означава, че може би ще бъде по-лесно да се постигне целта за поддържане на глобалното затопляне под два градуса в сравнение с прединдустриалната ера.

* * * * * 

Продължават любопитните епизоди около странстващите млади белоглави лешояди, внесени предимно от Испания и заселени у нас, в Стара планина. Ръководителката на проекта от „Зелени Балкани” Елена Кметова наскоро е получила телефонно обаждане от Йордания, където се оказва, че бедуин е уловил лешояд носещ знака К8А.

„Нашите колеги от Йордания успяха да намерят бедуина насред пустинята и взеха пръстените и крилните марки, които бедуинът е свалил от птицата преди да я пусне на свобода. Поне така твърди самият той. През септември този млад лешояд беше пуснат от специална клетка за адаптация в природния парк „Сините камъни”. За последно е бил заснет от камерите на 15 септември да се храни заедно с други лешояди и след това вече нямахме информация за него. И в началото на октомври дойде това странно обаждане, което ни насочи по следите му. Това е първият случай, в който белоглав лешояд освободен в района на Сливен буквално за няколко дни е достигнал до Йордания и затова именно случаят беше толкова интересен.”

В рамките на започналия през 2009 г. проект за възвръщане на белоглавия лешояд в България и по-точно в Стара планина там бяха пуснати към 170 птици от този вид, който се смята за изчезнал в Балкана още преди 50 години. Г-жа Кметова смята за най-голям успех факта, че през последния размножителен сезон са регистрирани 5 гнездящи двойки. „Белоглавите лешояди достигат полова зрялост след 5-ата си година. И за нас е изненада, че птиците загнездиха преди достигане на тази възраст. И това е много обнадеждаващо”, споделя Елена.

* * * * *

Е, случи се. В България вече има осъден човек за престъпление срещу дивата природа. Мъж от град Априлци получи присъда от една година условно лишаване от свобода за убита с пушка двойка бели щъркели. В интерес на истината това не е първият случай на подобна присъда в България. Но досега у нас съдебно преследване имаше предимно за трафик или унищожаване на изключително редки видове. За първи път съдебна защита получи една обикновена, макар и много обичана птица – щъркелът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05