Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в надпревара с времето за усвояване на парите по Оперативна програма „Околна среда”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Година след като Брюксел спря финансирането на Оперативна програма „Околна среда” заради нередности при обществените поръчки, тези дни дойде добрата вест, че парите са отблокирани. Става дума за 400 млн. евро, предвидени за изпълнение на големи общински проекти в областта на управление на водите и отпадъците. Решението на Брюксел дойде след наложени корекции по стойността на проектите за около 50 млн. евро. Новината бе посрещната с огромно облекчение от българските общини, които прекараха една кошмарна година с разкопани улици за прокарване на водопровод и канализация, по които работата бе задълго спряна по липса на средства.

„Нашите резерви се изчерпаха още в края на м.г., защото това са скъпи проекти и вътрешните ресурси на общините за продължаване на тяхното изпълнение привършиха още м.г., заяви за Радио България Гинка Чавдарова, изп. директор на Националното сдружение на общините в България. – И почти навсякъде работата спря. След това бяха ползвани възможностите на републиканския бюджет, но само до февруари т.г. Последваха 3-4 месеца без всякакво финансиране до идването на служебното правителство. Това бе голямо изпитание за гражданите, тъй като става дума за проекти с тежки последици за режима на достъп на хората до къщите им, до работните им места и до местата за публични услуги – училища, болници и т.н.”

Заради блокираните от разкопани улици градове с проекти по ОП „Околна среда” Националното сдружение на общините се обърна това лято към Европейската комисия с настояване за по-бързо решение на проблема. Още повече, че българските градове и села преживяха т.г. няколко вълни на тежки наводнения, което допълнително усложни обстановката. Молбите им явно бяха чути, но според Гинка Чавдарова, добрата вест е доста закъсняла и сега общините ще трябва да се надпреварват с времето.

„Това са обекти на открито и осъществяването им зависи много от климатичните условия, обяснява тя. – Ако имаме по-ранна пролет и можем догодина по-отрано да възобновим строителните работи, рискът за неизползване на европейските пари може да бъде и минимален. Но ако натрупа сняг и имаме продължителна зима, времето за строителство ще бъде силно скъсено, ще се доближи много до крайния срок, който е към септември 2015 г.”

Изпълнителният директор на Сдружението на общините се надява в бъдеще общините да нямат подобни проблеми, които в случая произтекоха предимно от не добре синхронизираното българско законодателство в областта на обществените поръчки с това на ЕС.

„Дано поне сме се поучили да не проспиваме времето за реакция, когато се забележи масов недостатък в системата на управление на самите проекти, казва тя. – В тези случаи трябва да се реагира бързо, за да минимизираме риска от загуба на европейско финансиране. И да не се налага българският данъкоплатец, на местно или национално равнище, да понася финансови тежести заради не на време приети нормативни или други управленски решения.”

По признанието на министър-председателя Бойко Борисов, европейските фондове представляват 72% от целия инвестиционен ресурс на държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05