Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една англичанка кара света да обича България

БНР Новини
Снимка: личен архив

За втора поредна година една англичанка кара света да обича България. С любовта към страната ни и любовта на българчетата към родината им, където и да са по света, претворена в чудни образи. Д-р Барбара Пейдж-Робъртс е инициатор на конкурса по изобразително изкуство за български деца от цял свят „Обичаме България” – част от проекта „Най-хубавото от България”. Той представя мобилно приложение на таблети и смартфони на български и английски език, създадено от хора, които се интересуват от България и обичат страната ни. А какъв по-чист образ на обичта от багрите в душата на децата!

Тази година в конкурса участваха 530 рисунки, от тях 21 бяха отличени в 3 възрастови групи: от 5 до 9, от 10 до14 и от 15 до19 години с платинени, златни и сребърни награди. Най-високия приз получиха творбите на Аслъ Гюрселова на 9 г. от гр. Попово „Писмо от чужбина"; на Полина Петрова на 11 г. от гр. Ловеч „Прозорец към България"; и на Георги Георгиев на 17 г. от гр. Търговище „България през моите очи". Всички призьори получиха престижни марки таблети.

Защо една англичанка прави това?

Отговорът на д-р Барбара Пейдж-Робъртс в интервю за Радио България:

„Защо го правим ли? Защото обичаме България! Вероятно би могло да се направи от някого, който живее тук, но не е българин, използвайки екип, който е изцяло български. Миналата година решихме да организираме този конкурс, за да могат децата, както от България, така и от целия свят, да ни кажат защо обичат България. Ще продължим инициативата. Приложението вече е готово и се предлага безплатно за всички. Това, което то прави, е да предлага чудесен, точен, верен образ на България по целия свят. И сега ще работим с туроператори, инвеститори, министерства, с всеки. Целта ни е всички българи да видят това приложение и да им помогнем да се чувстват щастливи и доволни от себе си и от страната си. А на чужденците пък - да покажем какво представлява България наистина, а не както я представят понякога във вестниците.”

Има ли нещо специално, което Ви кара да го правите?

„Да потвърждава г-жа Робъртс. – Аз работя с България от 1985 г. Видях много промени и обичам тази страна! – казва Барбара. – Истината е, че много хора тук все още имат отрицателно отношение към нея. Аз обаче не, както виждате. И моята мисия е да насърча българите да ценят това, което имат и да го споделят позитивно в света.”

Дават ли Ви някаква специална емоция тези детски картини?

„Да! – категорична е Барбара. – Тази година има около 530 деца участници. Когато гледате картините им, е много трудно да се избере победител. Аз не участвам в това, има жури. Но дълбочината на чувството, което децата демонстрират за своята страна е просто удивително. Общото ми впечатление е, че тези деца държат бъдещето на страната. Когато има такива деца в обществото, изпитващи такова чувство и такава любов към България, то няма как да не успее.”

Любовта към България, струяща от творбите на малките български таланти, плени и министъра на образованието и науката Тодор Танев – гост на церемонията по връчване на наградите. Той ще украси кабинета си с рисунката на 7-годишния Александър Потурлян, взел златен приз с творбата си „Манастирът и къщата ни в Шипка, аз на кокили, Яна и мама”.

„Децата дават голяма доза любов, каза за Радио България министър Танев.Аз се зареждам всеки ден с децата. Моята професия е благословена. Човек може да има 1-2-3 деца, а преподавателите – много. Това си заслужава! И още, добави той за духа в картината на малкия Сашко:

„Повече виждам в него българското дете и ученик, а не националното. Нямам нужда от прерисуван паметник или друго, което е от учебниците по история. Аз искам те да гледат в бъдещето на България. С мечтите за бъдещето се прави по-добро настояще, отколкото със символите от миналото, без да подценявам символите от миналото.”

„Най-доброто от България” е представено основно чрез фотографии с високо качество и кратък текст. В приложението са събрани 420 авторски снимки, направени от 52-ма фотографи в 80 градове и села на страната и подредени в 15 категории, които илюстрират причините, поради които обичаме България. Първата версия за iPad бе представена през есента на миналата година, а от април 2014 г. приложението The Best of Bulgaria е налично в GooglePlay. В началото на декември за първи път ще бъде представена версията за iPhone, както и най-новата олекотена версия на приложението за всички видове смартфони и таблети с операционна система iOS и Android.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хиляди се сбогуваха с рок легендата Кирил Маричков

Хиляди почитатели, близки, роднини и приятели на българската рок легенда Кирил Маричков се стекоха в столичния храм "Света София", за да се поклонят пред тленните останки на музиканта и да кажат последно "Сбогом". В същото време фенове на Маричков в..

публикувано на 15.10.24 в 15:55
Сградата на Българска Академия на науките

Академиите на науките на Куба и България обединяват сили в решаването на глобални проблеми

Тази събота, 12 октомври, Българската академия на науките тържествено отбеляза 155-ата годишнина от основаването си с официален прием и концерт в Софийската опера и балет. Именно този специален случай, както и 64-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 15.10.24 в 15:25
Инженер Катя Стоянова, ръководител на проекта „Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика

Отличиха община Петрич за популяризирането на Хераклея Синтика

Община Петрич получи награда за оригинално популяризиране на туристическа дестинация "Хераклея Синтика". Това каза за БТА инж. Катя Стоянова, ръководител на проекта "Реставрация, консервация и социализация на Хераклея Синтика". Наградата е връчена на..

публикувано на 15.10.24 в 13:47