Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За „гнилите ябълки” в българската съдебна система

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Преди няколко години, в таен доклад, разкрит от Уикилийкс, бившият посланик на САЩ  Джеймс Пардю говори за „гнилите ябълки” на българската банкова система. Че има такива подозираше и българската общественост. Подозрения, които потвърди разигралата се т. г. драма около фалита на четвъртата по значимост КТБ. Преди дни френският посланик  Ксавие Лапер дьо Кабан, посочи съществуването на „гнили ябълки” и в българската правосъдна система по повод на неправомерни според него решения на съда за обявяване в несъстоятелност на две дъщерни фирми у нас на френската група „Белведере” и отстраняване на тяхното ръководство.

Явно „има нещо гнило в Дания”, т.е. в проточилия се неуспешен български преход към демокрация, пазарна икономика и правов ред. Отдавна се говори, че практическият отказ от правораздаване поради корупционна обвързаност на  съдебната система с политическата и икономическа власт е основната язва на обществото ни. Говори се, но година след година не се прави нищо въпреки наложения от ЕС режим на постоянно наблюдение на България в областта на правосъдието и вътрешния ред от влизането на страната в ЕС през 2007 година.

Дипломатическият скандал, който предизвика посланик дьо Кабан ще породи ли най-сетне истинска реакция? Още повече, че случаят е отнесен и до ЕК. Ще бъде ли хванат бикът за рогата? Дано! За разлика от други безброй подобни сигнали за нередности в правораздаването, този път реакцията бе бърза. Ангажираната с делото „Белведере” съдийка Румяна Ченалова бе спешно изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет на безпрецедентно публично заседание. Компютърни експерти ще се произнесат по подозренията, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде лесно манипулирана. Странен изглежда фактът, че на споменатата съдийка са се паднали три от четирите заведени дела по спорове между бившия собственик на КТБ Цветан Василев и някогашния му бизнес партньор Делян Пеевски. И двамата с твърде съмнителна репутация. А пък синдикът, назначен от съдия Ченалова да управлява двете френски дружества е същият, който пое ръководството на обявените също в несъстоятелност две телевизии, близки до споменатите спорещи лица - ТВ 7 и Нюз 7. И в двата случая волята на съда се налага с доста драстични действия на една и съща охранителна група. Назначението и действията на синдика в аферата „Белведере” също ще бъде обект на разследване. Свое разследване по случая ще прави и прокуратурата. Решението очакваме до седмица.

След телевизионното изнасяне на случая от френския посланик, премиерът Бойко Борисов се срещна спешно с правосъдния министър Христо Иванов. В обща декларация те посочват, че „изпълнителната власт е задължена да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. Казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори, и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към съдебната власт. Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред”, се посочва още в изявлението.

Диагнозата изглежда точна. Въпросът е дали ще се стигне до адекватно лечение, което в българския контекст изисква наистина силна политическа воля. Обществото възлага големи надежди на новия министър на правосъдието, който идва от неправителствена организация, занимавала се дълго точно с посочване на язвите в българското правораздаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05