Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа

БНР Новини
Снимка: архив

Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва Коледните празници тази година с програма за най-малките посетители. Тя е под наслов „Какво знаем за помощниците на Дядо Коледа”. Идеята е със забавни игри да се даде началото на коледните и новогодишни празници за тези, които най-много ги очакват. Обикновено на въпроса „Кои са помощниците на Дядо Коледа?” децата отговарят – джуджетата, разказва Тоня Тодорова, уредник в отдел „Природа” на музея. Но освен тях, той разполага и с други незаменими помощници и това са елените, благодарение на които достига до всички деца – уточнява тя. От програмата малките гости ще имат възможност да научат интересни и малко известни факти за представителите на семейство „Еленови” и да се запознаят с видовете, които живеят в България.

Децата ще разберат, че Дядо Коледа неслучайно ги е избрал за свои помощници. Те се движат с голяма скорост, но в същото време са изключително тихи, за да не събудят малчуганите през нощта. Те ще узнаят много интересни и малко известни факти за северните елени  и ще се научат да различават трите вида елени, характерни за България – сърната, елена лопатар и благородния елен. Ще разберат дали наистина носовете на северните елени са червени, както ги рисуват по книжките и както ги виждаме във филмчетата. Ще им разкрием и голямата тайна, че въпреки момчешките си имена, елените на Дядо Коледа са момичета.

Точно така, добре разбрахте – еленът Рудолф всъщност е дама. – Всяка година елените сменят рогата си. Рогата на мъжките екземпляри падат в началото на декември и точно около Коледа те са без рога, докато женските губят рогата си напролет, когато раждат своите малки. И затова се оказва, че елените-помощници на Дядо Коледа са момичета – разкрива тайната Тоня Тодорова. Колкото до червените носове на северните елени:

Да, наистина, носовете на северните елени се зачервяват, когато е много студено или когато дълго време са дърпали шейна. Това се дължи на обилното кръвоснабдяване на носа с цел той да се поддържа топъл. Освен това, този гъсто кръвоснабден нос участва в регулацията на температурата на цялото тяло на животното. Има и други любопитни факти, като това, че северните елени менят цвета на козината си през различните сезони, както и цвета на очите си.

Тоня Тодорова признава, че екипът на Регионалния исторически музей в Благоевград използва еуфорията около Коледните празници и историите за Дядо Коледа, за да представи на децата отблизо различни животински видове и техните особености. Самата програма е разработена от отдел „Природа” на музея.

Северните елени са сред многото животински видове, застрашени от изчезване и ние искаме да покажем на децата, че от нас зависи да пазим природата и да не си спомняме за елените само покрай Коледа, за да не допуснем те да останат само в приказките за белобрадия старец с чувала с подаръци. Заниманията са преди всичко с образователна цел и, въпреки че интересът е от страна на по-малките, ние се надяваме чрез тях да стигнем и до възрастните. Защото елените са част от чудесата на природата – нашият целогодишен подарък, който трябва да пазим – обяснява Тодорова.

Заниманията в музейния детски кът продължават до 17 декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57