Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Пако: „Най-важното е да придадеш искрицата, която прави ястията автентични”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Тапас (различни видове хапки), фламенкинес (рулца от бекон и кашкавал), писто (печена салата), сепия на плоча, пудинг де кафе… Това е само малка част от специалитетите, които се сервират в единствения автентичен испански ресторант в София. Шеф Пако, главният готвач и собственик на заведението, предлага дълъг списък от най-доброто от средиземноморската кухня на всички, които искат да усетят вкуса на истинските испански специалитети, без да напускат столицата. Преди да се установи тук, той е прилагал кулинарните си умения в Шотландия, Белгия, Германия. Решава да опита късмета си и в София и, ако не потръгне, да се прибере окончателно в Испания. Тук е вече девет месеца и въпреки бюрократичните трудности, които среща, казва, че е доволен, опитва се да гради бъдещето си в България и защо не да отвори още един ресторант в София.

Най-важното за него е да предложи на клиентите си испански ястия, на които е придал, както той казва, „искрицата”, която ги прави истински. Добавя с усмивка: „Ако не мога да постигна истинския испански вкус, по-добре да започна да правя пици”. Готвенето на средиземноморски специалитети си има тънкости, но трябва и още нещо…

„Най-напред трябва да кажа, че никога не съм изучавал готварство” – казва той. – Учил съм се от майка ми, която беше отлична готвачка. Мисля, че готвенето е нещо, което идва от душата, а не зависи от знанията, които имаш. Виждал съм професионални готвачи, които не достигат нивото на хората, усещащи кулинарията със сърцето си”.

Защо настоящата му спирка е точно България?

„Най-напред работих в Германия и тогава приятелката ми беше българка. България много ми хареса. Испанската кухня не беше разработена тук, имаше испански ресторанти, но в тях не се предлагаше автентичният вкус. Тогава реших да дойда в България и да опитам късмета си”.

Какво харесва шеф Пако от българската кухня и как му се струва животът далече от средиземноморския бряг?

„От българската кухня съм опитвал много неща и мога да кажа, че например шкембе чорбата се приготвя по сходен начин и в Испания. Много ми харесва кебапчето, както и някои супи, които наистина са много вкусни. Ако трябва да кажа нещо за живота в България, мисля че страната ви предлага много възможности. Обществото трябва да се развие още малко. Струва ми се, че хората са малко тъжни, чувстват се донякъде излъгани, но се надявам това скоро да се промени. Всички страни са преминали през това и ми се иска скоро българите да добият друго излъчване.”

Снимка

Ресторантът на шеф Пако е изключително приветливо място, където музиката, ароматът на средиземноморска кухня и усмивката, с която посрещат гостите, успяват да ги откъснат за момент от натоварения им график.

„Има клиенти от Латинска Америка, българи, испанци. Испанците са малцинство и това ме изненадва. Голямата част от клиентите ми са българи, които са живели в Испания и познават тамошната гастрономия. Това, което ми казват всички, е, че предлагаме автентичния испански вкус, който не може да се опита в други заведения. Зехтина, испанската шунка, ориза, с който правим паелята – всички съставки внасяме от Испания.”

„Имам желание да организирам първия в България национален конкурс за приготвяне на паеля”, продължава шеф Пако. Идеята му хрумнала, след като получил снимки на паеля, приготвена от българин, която по думите му „не изглеждаше никак зле”. Идеята е да се отправи покана към готвачи от всякакви ресторанти от цяла България, които да покажат уменията си пред един истински майстор на средиземноморската кухня.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58