Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ще работя за това 2015-а да бъде година на реформи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев очаква 2015-а да бъде година на реформите и действията, а не на политическите сметки. Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова дадоха съвместна пресконференция по повод третата годишнина от встъпването им в длъжност.

Росен Плевнелиев заяви, че това е бил период на различни международни и вътрешни кризи:

„Най-тежка световна икономическа и финансова криза от осемдесет години насам, най-тежката криза в ЕС от създаването му досега. Популизмът и национализмът в Европа се засилиха, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. В България преминаваме през комбинация от кризи, видяхме вълна от протести в страната и по света; терористичен акт на родна земя; невиждан миграционен натиск; най-ниско доверие на гражданите в институциите; най-силно противопоставяне и реваншизъм между политическите лидери“.

Държавният глава е обнадежден от поведението на политическите сили след предсрочните избори, пожелали да търсят диалог и съгласие чрез принципни споразумения. Надява се този тон да не бъде загърбен.

„Време е да покажем, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции, заяви президентът. Търсенето на компромис не е слабост, не е политическа безпринципност“.

Моделът „Корпоративна търговска банка“ трябва да бъде разграден, настоява президентът. Той призова всички компетентни институции да си свършат работата и да изяснят обстоятелствата, довели до фалита на банката. Президентът Плевнелиев за пореден път предупреди, че България разпределя малкия ресурс, с който разполага, неправилно, заради многото нереформирани сектори. „Днес България за първи път в годините на прехода има своя дългосрочен план и ясни приоритети, одобрени с консенсус“, каза държавният глава.

„Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи напред, като например в съдебната система, в здравеопазването, в енергетиката, в образованието, както и административна, пенсионна, в сектор „Сигурност“ и други“.

Държавният глава заяви, че 2013-а е година на гражданската енергия, 2014-а – на извънредната нестабилност и декларираната надежда, че 2015-а ще бъде година на реформи.

Росен Плевнелиев все пак не успя да бъде убедителен, че е президент на всички българи, защото не само казусът КТБ, а и самото държавно управление изискват еднакъв подход и оценка от негова страна. Той коментира единствено двете служебни правителства, назначени от него. Логично беше да даде оценка и на редовно избраните правителства в България. Различният подход пролича и при липсата на коментар за правителството на политическата сила, която го е излъчила, дори за правителството, в което е участвал. Логично е да бъде зададен въпросът, защо не са се провели реформи между 2009 и 2013 година, когато излъчилата го партия ГЕРБ беше на власт, а тази 2015-а ще е година на реформи.

В речта си президентът се опита да заеме една разумна позиция по отношение на сектор „Енергетика“. По-балансираният му поглед вероятно е проява на разум, а може би е резултат от последните му срещи, провели се у нас.Той се противопостави категорично на лансираната от Русия политика на Великите сили, които имат свои изконни интереси и решават съдбата на малките страни.

„Като президент работя за по-силен и интегриран ЕС, което е и единственият шанс на всяка една от държавите-членки да бъде фактор на глобалната сцена“, – посочи държавният глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40