Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродокладът за България: напредъкът – бавен, реформите – да продължат

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Напредъкът на България в съдебната реформа и борбата с организираната престъпност е бавен – това е ясното досега. Нужни са още стъпки. Това се отбелязва в официалното съобщение на първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс след представяне на 13-ия евродоклад за страната по Механизма за сътрудничество и проверка. Като причина за забавянето се отчита и политическата нестабилност през последната една година. Но сега е времето да се действа, е категоричната препоръка. Сред положителните оценки в очаквано критичния доклад е Стратегията за съдебна реформа на настоящето българско правителство, приета от парламента, и започнатата реформа в прокуратурата за децентрализация и гарантиране независимост на прокурорите. Сред отрицателните оценки отново е малкият брой осъдителни присъди за организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Най-остра в доклада е критиката към Висшия съдебен съвет: липсва решимост при решаването на важни въпроси, като осигуряването на разпределяне на делата на случаен принцип и почтени назначения на важни съдебни длъжности.

„Докладът е обективен и има положителна оценка за първите стъпки на правителството по стратегията, изрично е подчертана и парламентарната подкрепа. Това е знак към парламента, че ако искаме като нация да успееем, трябва да продължим точно така да работим", кометира официалната оценка на ЕК за напредъка на България вицепремиерът Меглена Кунева. Положително е отбелязана стратегията и на МВР, но акцентът е върху съдебната реформа. Само че и най-добрата стратегия не струва колкото няколко конкретни резултати, които само действията могат да представят, подчерта тя. По думите й сигналът към магистратите е много ясен: Законът се прилага с вяра, строгост и смелост. Иначе това не е магистратура и това не са магистрати.

„Единствената валута в политиката е доверието, друга няма – обобщи г-жа Кунева. – Ако тя е с ниска стойност или ако я няма, не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки. Т.е., този доклад дава шанс на България. Но догодина няма да е така, ако не сме предприели много резки и отчетливи действия. Докладът е много ясен!”

Правителството успя да убеди за пореден път Европейската комисия, че България има някакъв напредък, виждаме – обективен, с леки положителни стъпки. Успяваме ли да убедим българите обаче да повярват, че нещо става, че има правосъдие и сигурност в държавата, че наистина има държава, защото без правосъдие и сигурност реално държава няма?

Ето коментарът на г-жа Кунева за Радио България:

„Не, ние масово не вярваме на стратегии. Искаме да видим действия! За 97% от гражданите на България корупцията е огромен проблем. Около 70% от българите смятат, че механизмът на Европейската комисия трябва да продължи. Този път е прибавен и евробарометър – изследване на общественото мнение, защото това допълва националните усилия. Да, ние искаме помощ отвън. И с далеч по-голяма решителност българските граждани си го признават. Има обаче и друга тревога тук – нашите национални неблагополучия доминират над европейските пътища. Ние всъщност не можем да говорим за икономика, защото как да говорим за нея и да поканим инвеститори, като знаем, че те утре ще си отидат разочаровани и само ще разнасят още повече лошата слава на страната. Това е абсолютно недопустимо. И понеже започнах с доверието, да кажа: ако бяхме на финансовите пазари, българските акции по отношение на доверието, вероятно щяха да са „боклук”. Единственият начин те да бъдат оценени като „три пъти А” при този механизъм, е да имаме тези три А-та: Амбиция, Ангажираност, Абсолютен приоритет. Но това е задача за всеки един ден от следващата година. Много решителност и много смелост ще трябва, за да могат да се променят нещата в България.”

Меглена Кунева е убедена, че ако се приеме стратегията да се реализира така, както е разписана, стъпка по стъпка, би трябвало да има ефект.

Конкретният екшън план и мерки за реформи по препоръките на ЕК в съдебната система, МВР и съответното законодателство предстои да се доизяснят. Следващият мониторингов доклад се очаква след една година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16