Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводненията – всяко чудо за три дни

Снимка: архив

България отново е под вода. Трудно е да се преброят наводненията от последните години. След поредните дъждове, този път в Източна и Южна България, цели села са наводнени, отново има жертви, стотици къщи са негодни за живеене, а активирали се свлачища повлякоха цели квартали в деретата. Телевизионните кадри са разтърсващи – плачещи възрастни хора, напълно безпомощни пред придошли реки и преливащи язовири, се опитват да спасят и малкото си покъщнина, останала след предишно наводнение.

През последните години тези кадри се повтарят като кошмар, от който не можеш да се отървеш. Повтарят се и размишленията на журналисти, специалисти и потърпевши – безсилни ли сме срещу промените в климата, природата ли си отмъщава, или отново става дума за човешка грешка? От всичко по малко. Глобалното затопляне със сигурност е факт. Границата между четирите годишни времена, на които се радва България, отдавна е размита и все по-често ни спохождат поройни дъждове. Но промените в климата не са от вчера, а ние се опитваме да ги игнорираме и поредните наводнения всеки път ни сварват неподготвени.Наводненията от тази седмица са дежавю за варненския квартал "Аспарухово", село Бисер в Родопите, Мизия в северозападна и Хан Крум в североизточна България. Както тогава, така и сега няма да има виновни за катастрофата, но няма да има и промяна в поведението на хората. Отново няма да се намери пострадало семейство, което да е застраховало имота си срещу символичната сума от 50 евро за година. Тази сума не е непосилна дори и за най-бедните граждани на ЕС. Няма дере в България, което да не е осеяно с боклуци – от пластмасови торбички, през празни бутилки от какво ли не до хранителни отпадъци от кофата за боклук в къщи. От години коритата на реките не са почиствани, в някои от тях вече растат дълголетни гори. А горите в планината изчезват под резачките на незаконните дървосекачи. Природата си отмъщава за безразсъдното ни поведение, а държавните контролни органи нехаят. Или участват в незаконната сеч, източник на мизерни приходи от продажбата на дървен материал за съседни страни. Безхаберието на държавните органи се отнася и до стопанисването на язовирите в страната. Само до преди месец, до последното голямо наводнение през декември, собствеността на над 250 язовира в страната не беше ясна, както не е ясно, какво е състоянието на диги и други предпазни съоръжения. За превантивна дейност и дума не може да става.

В репортажите от засегнатите райони на страната отново се чуха упреците на отчаяните хора, останали без покрив над главата си: "Държавата нищо не прави." Не сме ли всички ние държавата? Но, както казват българите: "Всяко чудо за три дни". И този път ще е така. Най-тъжното е, че и това наводнение ще отмине, ще дойде следващото, а ние отново няма да сме си взели поука.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00