Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магическият втори лифт

БНР Новини
Под връх Тодорка бяха изградени 70 км нови писти.
Снимка: Иван Обрейков

Яростното разделение на общественото мнение в България е нещо обичайно. Разделени сме за и против Русия, за и против нов дълг, а от скоро – за и против втори лифт в ски курорта Банско. Който се интересува от алпийски ски и е посещавал България през зимата, със сигурност знае, че най-модерният ски курорт в Източна Европа се нарежда до други именити курорти, домакини на стартове от Световната купа, най-реномираната верига състезания в алпийския спорт. За три старта в края на седмицата среща в Банско си дава женският елит в ските.

Това обаче далеч не е всичко, с което се свързва Банско, особено в България. От години се вихрят непреодолими разпри между природозащитници и приятели на ски спорта, като че ли любовта към природата и към белите спортове взаимно се изключват. От 12 години модернизираната ски зона над Банско е трън в очите на родните природозащитници заради изсечената гора за построяването на нови лифтове и писти. Ябълката на раздора в момента е построяването на втори кабинков лифт от града до ски зоната под връх Тодорка. Според концесионера съществуващата гондола не може да поеме големия брой туристи и се образуват безкрайни опашки, които, естествено, изнервят гостите на Банско. А загрижените за природата в Пирин се опасяват, че отново ще се изсекат вековни дървета, напомняйки за преминалото всякакви разумни граници безпардонно застрояване на Банско и околността след модернизирането на ски зоната. Масираното навлизане на хотели и апартаментни комплекси в гората се вижда с просто око и опасенията от втора вълна строителна лакомия са напълно основателни.

Според концесионера на ски зоната съществуващият кабинков лифт не е достатъчен за растящия брой туристи в Банско.Но както във всяка кавга двете страни в конфликта са само частично прави. Концесионерът на ски зоната със сигурност не е най-добросъвестният предприемач и по нищо не личи, че ще промени досегашното си надменно поведение при новия си инвестиционен проект над Банско. Ски курортът бе променен със замах – на мястото на един скърцащ лифт и две писти с милиони евро се изградиха над 70 км нови писти и бяха построени дузина нови модерни и бързи лифтове. Метаморфозата е впечатляваща, но и до ден днешен остава горчивият привкус на съмнението, как се случи толкова бързо. А покрай новите писти и лифтове в града настъпи безумно и безпардонно строителство на лакоми предприемачи.

Развихрилата се престрелка между двата лагера около втория лифт над Банско обаче остава дребнотемие и не поставя далеч по-важния въпрос за дългосрочното развитие на планинския туризъм в България. Отговор не дават нито протестните акции, нито формалните конференции на новото туристическо министерство. Там инвеститорът повтаря до втръсване, че развитието на ски зоната е поминък за местното население и създава нови работни места, а природозащитниците обясняват мъглявите ползи от неизчерпания потенциал на алтернативния туризъм. Но нито веднъж не се чу някой да застъпи тезата, че двете неща могат да вървят ръка за ръка, както е в много други страни по света.

В пиковите часове на начална станция на кабинковия лифт се образуват дълги опашки.Повърхностният скандал се вихри в страна, която претендира да бъде туристическа дестинация ако не в световен, то поне в европейски мащаб. Рекламата на стартовете за Световната купа по ски обаче съвсем не е достатъчна. За да се превърне България в престижна туристическа дестинация, трябва да са изпълнени и ред други условия – сигурни пътища, уютни хотели с приветлив персонал, добро обслужване, дългосрочна визия за развитие и разпознаваемост. Всичко това липсва в Банско и магическият втори лифт няма да запълни дупките в улиците, няма да смекчи тона на вечно сърдития келнер, нито пък ще намали безсрамно високите цени в курорта, които изгониха много български туристи. И обратното – по същите причини липсата на втори кабинков лифт няма да накара природозащитниците да се почувстват добре дошли в Банско.

Тъжно е, че безкрайният спор не доведе до обществен дебат, какво трябва да бъде бъдещето както на планинските райони, така и на черноморското крайбрежие. Сигурно е само, че нито Пирин е Алпите, нито плажната ни ивица е Средиземноморието, въпреки че местните хора и строителните хиени мечтаят за печалбите на Китцбюл и Ница. Едва когато изкристализира дългосрочна визия за бъдещето на туристическия бранш в България, повърхностни спорове, като този за втория лифт над Банско, ще станат смешно излишни.

Снимки: Иван Обрейков



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17