Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от задълженията между фирмите са просрочени

Снимка: БГНЕС
Общият размер на задълженията на фирмите от нефинансовия сектор за 2013-а възлизат на 171 млрд. лв., това съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). Нарастването е от едва 3 млрд. лв. спрямо предишната година, а това говори за забавяне на темпа в икономиката.

При сравнение между ръста в задълженията на фирмите с този на БВП става ясно, че темповете са съизмерими. Заместник-председателят на БСК Камен Колев коментира: „Последните 4-5 години средногодишно БВП нараства с 1,1 процента, а корпоративната задлъжнялост – с малко над 2 процента, докато предишните 5 години средногодишният ръст на задълженията надхвърля 30 процента, при средногодишен ръст на БВП от 6 процента, т.е. 5 пъти по-бързо нарастваха задълженията от ръста в икономиката, а сега тези съотношения са вече балансирани.“

В годините преди кризата се притеснявахме от силно увеличаващата се междуфирмена задлъжнялост, но и сегашното положение на сравнително ниско ниво на вземанията спрямо БВП не е причина за оптимизъм. Разделителната линия минава по възможността за изплащане на дълговете, а това зависи от приходите от дейност и капиталовите възможности на компаниите. Общата картина според Камен Колев е, че фирмите са декапитализирани, защото задълженията превъзхождат собствения им капитал.

Запазва се опасността от възпроизвеждането на задълженията в бъдеще под формата на верижни фалити: фирми от даден сегмент поради спад на поръчките или продажбите не могат да се издължат към доставчици и кредитори, което повлича и въпросните контрагенти. Картината в различните сектори е различна, но голяма част от строителните компании не могат да си съберат вземанията от вече извършени обществени поръчки.

Около 160 млн. дължат на бранша общините, а държавата не е разплатила обществени поръчки на стойност около 100 млн., които освен строителни фирми, включват и доставчици на лекарства. Макар и забавени, парите от държавата и общините са сигурни.

Междуфирмените задължения обаче възлизат на 117 млрд. лв. От тях просрочени са около 1/3 или близо 30 млрд. лв. Именно това тежи на бизнеса за постигане на икономически ръст. Приблизително 54 млд. лв. фирмите дължат към банки, лизингови компании, служители, бюджета и др. Между 25 и 26 процента от банковите кредити обаче са просрочени, сочат данните на БСК. Според Камен Колев: „Всеки четвърти фирмен кредит има проблеми с погасяването, а това също показва какво е финансовото състояние. Достъпът до финансиране на новосъздадени фирми в България е затруднен поради липсата на рискови фондове и други небанкови форми, чрез които бизнесът да намира по-лесно финансиране за иновации например. Основният източник засега е ОП „Конкурентоспособност”, където са предвидени подобни схеми, които да улеснят небанков ресурс на фирмите.”

При нарушаване на договорната дисциплина фирмите могат да се обърнат към арбитраж, ако имат подобна клауза в договора си, да потърсят медиатор или да се обърнат към съда, макар че съдебните процедури са дълги и не винаги претенциите на кредитора биват удовлетворени.

Камен Колев счита, че за да се намали междуфирмената задлъжнялост, е необходимо да се ускорят процедурите по несъстоятелност и да се създаде борса за просрочени дългове: „Кредиторите не могат да получат вземанията си от събралата се маса на несъстоятелността и тези активи не могат да преминат в други ръце и да започнат да носят доходи и това също е причина за натрупване на подобни междуфирмени задължения. А в същото време няма и място, където да се извършва нормална покупко-продажба на търговски дългове. Има фондов пазар, но там се търгуват секюритизирани дългове, облигации, но няма място на което да става покупко-продажба на просрочени дългове. БСК се опитва да изгражда подобна платформа, която среща двете страни – тези, които искат да купят, и тези, които искат да продадат свое вземане, като получат определени средства. Купувачите могат да препродадат дълга или да влязат в предприятието като съсобственици.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12