Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изнервен уикенд за ски елита при дамите в Банско

БНР Новини
Снимка: ФБ страницата на Анна Фенингер

Едва в днешния последен ден от състезанията за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско слънцето се усмихна на женския елит в белите спортове. Упорита мъгла под връх Тодорка изправи на нокти организаторите и състезателките в трите старта. Метеорологичната драма започна още в петък, когато стартът на първия планиран супергигантски слалом бе многократно отлаган и накрая отложен за днес. Надеждите на многохилядната публика да се насладят на оспорвания дуел между водачката във временното класиране за Световната купа Тина Мазе от Словения и двойната световна шампионка Анна Фенингер от Австрия бяха попарени и в събота – отново гъста мъгла се стелеше в средната част на перфектно подготвеното трасе над Банско. Кратък проблясък позволи старта на едва 13 от общо над 50 състезателки, но и вторият супергигантски слалом падна жертва на времето. От съображения за сигурност Международната ски федерация реши да прекъсне, а в последствие и да отмени състезанието.

В неделя Баба Марта се показа по-благосклонна към най-добрите дами в белия керван и жадната за спортни събития от най-висок ранг публика. Мъглата отново затрудни провеждането на състезанието, но въпреки няколко отлагания и прекъсвания единственият старт в алпийската комбинация за сезона от супергигантски слалом и слалом в един манш все пак се състоя. Изненадващо победата грабна австрийката Анна Фенингер, която успя да се наложи над фаворитката Тина Мазе от Словения и с това да скъси дистанцията в общото класиране за Световната купа. Така интригата се прехвърли и в понеделник, когато се състоя отменения супергигантски слалом от петък. Най-бърза отново бе Фенингер, която увеличи шансовете си за спечелването на големия кристален глобус (Световната купа – бел. авт.). Втора остана водачката в генералното класиране Тина Мазе, следвана от американката Линдзи Вон. Именно Вон, най-успешната алпийка в света с общо 64 победи в стартовете за Световната купа, отправи най-острата критика към пистата в Банско. Това е някаква шега. Този сняг е твърде опасен за каране на ски, цитира "Ройтерс" американката. Доволни със сигурност обаче са останали двукратната победителка Фенингер, но и многобройната публика на Бъндеришка поляна, която въпреки неблагосклонната природа за пореден път се наслади на състезания от най-реномираната верига в алпийските ски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00