Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За диалога между религиите на Балканите

Д-р Саваш Кафкасиялъ и вицепрезидентът Маргарита Попова.
Снимка: Шевкие Чакър

„Религията не е само да знаеш в календара в кой ден съседът до теб има празник и какво представлява този празник. Много е важно да се разбере, че това е част от културата ни, от общата култура. Тази култура, която е разнолика, цветна и представлява букет от светоусещане на всеки от нас, който изповядва различна религия, е нещо, с което ние се представяме пред света.” С тези думи вицепрезидентът на България Маргарита Попова посрещна турската делегация от университетски преподаватели, които посетиха България във връзка с мащабен проект.

Подробностите научаваме от д-р Саваш Кафкасиялъ, преподавател в Департамента по международни отношения в Университета Къръккале:

„Работим по голям проект – „Диалогът между религиите на Балканите и разпространението на исляма”. Целта ни е да обиколим всички балкански страни и да подготвим научна монография, която да включва статии, изследващи диалога между различните религии в миналото, в днешно време и вижданията за бъдещето. Досега сме обиколили 8 балкански страни: Черна гора, Албания, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Словения. Деветата балканска страна е България. Посетихме София и много други градове, където се срещнахме с държавни мъже, учени, религиозни лидери, с председателя на еврейската организация „Шалом” и интелектуалци.”

Представяйки политиката на Република България по отношение на религиите, вицепрезидентът Маргарита Попова каза:

„Развитието на междукултурния, междурелигиозния диалог е част от качеството ни на живот. Може би хора, които са живели в райони, в които няма други етноси, други религии, по-трудно ще разберат това, което аз чувствам. Но за  човек, който е израснал съвместно с другия, който е седял на един чин с него, и има приятелчета от райони, в които те изповядват друга религия, нещата са съвсем различни. Затова аз казвам, че не е достатъчно да се задоволим с междурелигиозния и междукултурния диалог на ниво обикновените хора. Много е важно този диалог, тази култура и тази политика да се направлява от държавните институции, от политическите ни мъже, от религиозните водачи. Защото аз знам какво е да живееш на едно място с другия, колко е важно да го разбереш и тези човешки отношения да намерят проекция в държавната, културната и образователната политика. В днешния ден трябва да положим огромни усилия за възпитаването на децата ни и на нас самите в толерантност, в уважение и духовно единение, продължава Маргарита Попова. Разделени ли сме като общност, като нация, като съседи, като хора, които населяваме един регион със специфики и близки неща, разделени ли сме като държави в Европа, никаква европейска идея няма да просъществува.”

Маргарита Попова посочи като пример за толерантност родното си място Велинград: „Ако отидете в неделен ден на пазара във Велинград, ще видите за какво става дума. Хората от „високия район” (Сърница, Якоруда), идват и продават сирене, масло, месо, а през лятото набраните от тях малини, боровинки, става алъш-вериш. Градският пазар във Велинград е атракция на културите, на вероизповеданията, събрани на едно място. Тези хора, които живеят около Велинград, плетат, продават ръчно изплетени произведения на изкуството. След това отиват в джамията и се молят, а ние отиваме на църква и палим свещица. И така е от години. Велинград е символ за междуетническо разбирателство и толерантност.”

Следващите спирки на турските преподаватели са Гърция, Румъния, Унгария и Полша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16