Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандра в затвора

БНР Новини
Снимка: личен архив

В мандра „Герзовица” цари стерилна чистота. Върви производствен процес. Заквасва се мляко, зрее сирене, които съвсем скоро ще стигнат при нетърпеливите купувачи. Впечатление прави, че в предприятието има само мъже. Входът за външни лица е строго забранен. Спират ги не само хигиенните изисквания към производството – предприятието е към затворническото общежитие край родопския град Смолян. Директорът Христо Солаков ни посреща с приветлива по родопски усмивка. Той заема поста през 2009 г. Тогава заявява, че ще превърне затворническото общежитие в по-приветливо място за обитаване, и спазва обещанието си, като прилага не само формално заложената в закона възможност за трудова дейност на лишените от свобода. „Не трябва да гледаме на затворниците просто като на престъпници, а като на хора, които могат да се поправят, и като излязат на свобода, да бъдат полезни за обществото”, уверява ни г-н Солаков, разпалено разказва за развитието на предприятието, в което се трудят лишените от свобода:

„Когато бях назначен за началник на затворническото общежитие, земеделското стопанство разполагаше с 18 крави и 100 овце, от които като продукция се получаваше само сурово мляко. След като проучихме възможностите на местността и се консултирахме с млекопреработватели, се роди идеята да създадем мандра. Пазарната икономика не позволява развитието на губещи производства, каквото беше нашето. С отглеждането на крави, овце, кози и изграждането на мандра затворихме производствения цикъл и постигнахме икономически ефект. Особено ценно е, че ангажирахме лишени от свобода в реално производство. Така за тях се създава нова възможност, която може да им помогне в реализацията при излизането на свобода.”

Днес „Герзовица” разполага със 130 овце, 40 крави и 35 кози. Добитото мляко преминава всички необходими изследвания, а после от него се произвеждат кисело мляко, овче, козе и краве сирене, както и смес. В самата мандра реално работят двама души, а други двама се обучават.

„Нивото на производство на млечни продукти в мандрата се промени много с назначаването на технолога Станко Гаджев, който е с университетско образование и има зад гърба си 20-годишен опит. Той контролира целия производствен процес така, че да получим продукт, който се цени. Много държим на качеството на млякото и сиренето. Използваме само мляко, което се добива при нас”, - разкрива г-н Солаков печелившата формула, която допринася за растящата популярност на продукцията на фермата.

Млечните продукти на мандра „Герзовица” са 100% натурални. В тях не се добавят сухо мляко, нишесте, консерванти и стабилизатори, отличаватсе с много високи вкусови и хранителни качества, обяснява началникът на затворническото общежитие:

„Един от факторите, определящи доброто качество на млякото ни, е, че сме в чист регион, без наторяване, с прекрасен родопски въздух и чисти води.”

Мнозина от лишените от свобода мечтаят да работят в мандрата, но при назначаването на работници има специален подбор. С предимство се ползват хората с опит в животновъдството и производството на мляко. Но все пак повечето идват от съвсем различна професионална сфера. Това са хора с образование, попаднали зад решетките за първи път. Работата развива в тях чувство за отговорност, а също така и гордост от факта, че продукцията, която създават, се ползва с високо търсене. Трудът на лишените от свобода се възнаграждава с по 75-80 евро месечна заплата и от време на време – домашен отпуск. Два работни дни тук се смятат за три дни изтърпяно наказание. Затворниците, които се представят добре, биват предлагани за предсрочно освобождаване. Особено важно е и това, че те придобиват специалност, която част от тях използват, когато се върнат в цивилния живот.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това показват данни от национално социологическо проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на проектите "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за..

публикувано на 16.10.24 в 17:03