Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година ЕИБ ще финансира енергоефективност и проекти по „плана Юнкер”

Снимка: архив

През 2014-а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е отпуснала 610 млн. евро на България, което е с около 123 процента повече от предходната 2013-а, когато са били отпуснати 449 млн. евро, това заяви Ласло Бараняй, вицепрезидент на институцията. За периода на работата си у нас – 1992-2014-а, тя е кредитирала проекти на обща стойност от 4.3 млрд. евро.

През настоящата година приоритетите в работата на ЕИБ обхващат съфинансиране на проекти по Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като „плана Юнкер” и проектите за енергийна ефективност. Ласло Бараняй направи уточнението, че засега още не е ясно как ще се финансират проектите по „плана Юнкер”. Това ще стане ясно в средата на годината, след приемането му от Европейския парламент. Сред проектите в сферата на енергетиката, банката проявява интерес да финансира изграждането на интерконектора между България и Гърция. Интерес представляват и проекти в областта на екологията като управление на отпадъци и пречистване на водите. Един от предстоящите съвместни проекти, вече подписан в началото на годината е за изграждане на система за управление на трафика в градския транспорт, след като през 2014-а ЕИБ предостави 40 млн. евро съфинансиране на Столична община за закупуване на нови трамваи и автобуси по ОП „Околна среда”, коментира Бараняй и допълни:

През 2014-а ЕИБ отпусна съфинансиране на България за проектите по европейските фондове през следващия програмен период, който обхваща 2014-2020-а в размер на 500 млн. евро. Заемът ще финансира самоучастието на България по оперативните програми в сферите транспорт и околна среда.

През миналата година дейността на ЕИБ е насочена главно към подпомагане на средните и малки предприятия (СМП), за които са отделени около 49 на сто от средствата. Останалите основни направления са транспорт и телекомуникации с около 26 процента от кредитния портфейл, водоснабдяване, канализация и преработка на отпадъци с 18 на сто, проекти в областта на индустрията, услуги и селско стопанство, които са финансирани с около 7 процента. Най-скромен размер от 0.2 на сто от отпуснатите на страната ни средства има енергетиката. В приветствието си заместник-министърът на финансите Фейзи Бекир оцени високо партньорството между правителството и ЕИБ банката:

ЕИБ е важен партньор и има значителна роля за нарастване на инвестициите в частния сектор в България и в страните членки на ЕС. Българското правителство високо оценява тази подкрепа, която допринася за инвестициите и икономическия растеж на страната. ЕИБ е важен партньор при осигуряване на инвестиционното проектиране и изпълнението на най-големите инфраструктурни проекти в областта на енергетиката, транспорта и екологията.

Сред големите проекти, финансирани от ЕИБ през миналата година, са ремонтът на 53.6 км от железопътната линия Пловдив – Септември, Пловдив – София, както и вторият етап от строителството на столичното метро (между булевардите „Ломско шосе” и „Джеймс Баучер”). През миналата година, в полза на СМП, които трудно получават финансиране на проектите си от търговските банки, в партньорство с три финансови институции ЕИБ е отпуснала 110 млн. евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40
Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15