Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Малко Търново и неговите музеи

БНР Новини
Снимка: Росица Миткова
Малко Търново се намира на 10-ина км от границата с Турция, там където Странджа е ширнала до хоризонта девствените си гори насред нищото. Дълги години този недокоснат от урбанизацията кът беше недостъпен за масовия туризъм, защото попадаше в забранената гранична зона. А и в наши дни кризата и демографският срив си казват думата. Най-голямото населено място в района все повече се обезлюдява и… обеднява. Затова пък през последните години се засили присъствието му върху туристическата карта на България. Хората идват тук най-вече заради природата и уникалните църкви и музеи.

Разходи се из Малко Търново, наслади се на зеленина и чист въздух и непременно разгледай двете му църкви. Православният храм „Успение Богородично”, изграден от местен ломен камък, съхранява невероятно богатство от икони. В зидовете му са вградени антични фронтони, открити в околностите, които пък изобилстват с тракийски и римски светилища. Малко Търново си има и католическа църква – „Света Троица”, издигната през 1931 г. на мястото на предишен храм, в основите на който пък лежат следи от древно езическо светилище. Местните определено се гордеят с историческото и природното си наследство. А то е представено подробно чрез богатите сбирки, подредени под административната шапка на т.нар. Общински музей. На практика обаче музеите в градчето са не един, а четири, тъй като експозициите им са подредени в четири различни къщи – коя от коя по-старинна и красива. Намират се в самия център на града и представляват изящни образци на характерната странджанска архитектура от края на 19 в.

Снимка„Първата къща съдържа експозиция „Археология”. В нея са представени експонати от 11 в. пр. Хр. до 4 век – обяснява Димитрина Забирова от Общинския музей. – Това са артефакти от много древни погребални практики, завещани ни най-вече от траките – първите обитатели на Странджа. В съседната къща пък е историческата ни експозиция, свързана с възникването на града още през 1626 г. Тя проследява и епохата на Възраждането, борбата срещу турския поробител, както и Илинденско- Преображенското въстание от 1903 г. като връхна точка на борбата ни за национално освобождение. Имаме и интересна сбирка на икони. На тях са изобразени почитани от населението светци като Свети Стилиян, който помагал да се раждат мъжки рожби в семейството. Понеже районът е скотовъден, тук на почит е и свети Модест, изобразяван заобиколен от животни.”

СнимкаАтрактивна е и природонаучната сбирка в съседната къща. Тук можеш да влезеш в хралупата на дърво, представено като телефонна кабинка и да си „поговориш” с птиците. Или пък да посетиш „Тъмната стая”, където внезапно попадаш в странджанска нощна гора. На втория етаж е представено нематериалното културно наследство на Странджа като нестинарството. Интересен е и пролетният обичай, свързан с Белия кукер, който не носи маска, а е облечен със седем пласта кожи и е „въоръжен” с огромен дървен фалос за символичното оплождане на Земята. Подробности за местните традиции научаваме и от богатата етнографска експозиция, разположена в отделна сграда.

Снимка„Етнографията ни е представена в една 280 годишна къща, която била на капитан Стамат Икономов – един от ръководителите на Преображенското въстание – казва г-жа Забирова. – В нея са представени предмети и оръдия на труда, както и типична подредба на странджанска стая в миналото. Много красиви са и изложените носии. Странджа има 3 етнографски групи – рупци, тронки и загорци. Ние тук в района на Малко Търново сме рупци – население, което не е напускало пределите на Странджа. Така че имаме различия и в облеклото, и в говора, и в обичаите ни.”

Снимки: malkotarnovo.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13